Охтирська Загальноосвітня школа №8

ЦЕ ВРЯТУЄ ВАШЕ ЖИТТЯ! (Інформація щодо безпечних укриттів)

“Бути чи не бути?”, або “палити чи не палити?”

Інформаціонний лист кабінету «Клініка дружня до молоді»

консультативно- діагностичної поліклініки (для дорослих та дітей) КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

     Саме так повинно стояти на сьогодні питання стосовно епідемії паління серед жителів України. Так,так, саме епідемії. Палять щоденно більше 20% наших співвітчизників. На жаль, засоби масової інформації до цієї теми повертаються зазвичай у зв’язку з датами, пов’язаними зі вживанням тютюнових виробів, як і зараз повертаюсь я – отже, третій четвер листопада за ініціативи Міжнародного союзу боротьби з раком – Всесвітній день некуріння.

З курцями, зазвичай, говорити про жахливі наслідки їх прихильності до куріння даремно. Вони свято вірять у свою непричетність до наслідків тютюнової прихильності. Навіть наші лікарі, котрі знають усю жахливу статистику, регулярно димлять на очах багаточисленних пацієнтів лікарні. Я, і не тільки я, вважаю, що курці – великі егоїсти. Вони не думають, що буде з їхніми найріднішими в разі пов’язаних із тютюном тяжкої хвороби, або передчасної смерті.

Курці шукають виправдання своїй прихильності: нерви, тяжка праця, стреси… Куріння 10-20 сигарет на добу забирає 3 роки життя, 20-30 сигарет – 10 років життя. 90% від усіх випадків раку дихальних шляхів, 90% туберкульозу легенів – у курців. Дружини активних курців помирають в середньому на чотирі роки раніше, аніж жінки некурців. Якщо вагітна жінка перебуває разом з курцем або палить сама – маємо високий ризик розвитку у дітей злоякісних пухлин та вад розвитку. Всі діти, а особливо діти перших місяців життя, якщо перебувають в радіусі менше трьох метрів від курців, наражаються на серйозні проблеми зі здоров’ям.

Коли я бачу курця поряд з дитячим візочком, мимоволі виникає питання: “Як же треба не любити свою дитину, щоб свідомо шкодити її здоров’ю?!”

Наразі ми живемо в умовах епідемії covid-19. Проблема куріння стоїть, як ніколи, гостро. Статистика ВООЗ свідчить про те, що у людей з нікотиновою залежністю в 1,4 рази частіше розвиваються тяжкі форми коронавірусної хвороби, а ризик потрапити до реанімації збільшено в 2,4 раза.

Дехто вважає,що електронні сигарети нешкідливі. Згідно з останніми дослідженнями, саме вейпи збільшують вірогідність захворювання на covid-19 у п’ять разів. Вік курця значення не має. Серед курців, котрі одночасно споживають електронні та звичайні сигарети, ризик підхопити covid-19 вищий в 7 разів. Такий висновок зробили вчені Стенфордського університету. У курців до коронавірусної  інфекції часто приєднується бактеріальна, що погіршує прогноз захворювання, може призвести до смерті.

Електронні сигарети і звичайні мають дещо різні впливи на організм людини. У звичайних сигаретах багато смол, в електронних є гліцерин, пропіленгліколь, котрі осідають в легенях, викликають фіброз і легеневу недостатність. Куріння кальянів, як відмічає ВООЗ, може стати одним з факторів передачі covid-19. Ці пристрої для куріння не можна якісно продезинфікувати.

У хворих курців – тяжкий перебіг коронавірусної хвороби в 16,9% випадках,                   некурців – у 5,2%. Якщо курець зі стажем підхопить covid-19, наслідки для його здоров’я будуть серйознішими, ніж у некурців.

В інтернеті існує фейкова інформація, буцімто нікотин захищає від covid-19. Курці прагнуть таким чином виправдати свій стиль життя, а тютюнові компанії і далі просувати свою продукцію.

Від коронавірусної хвороби помирають і тяжко хворіють більше людей поважного віку з хронічними хворобами. Курці зазвичай до такого віку не доживають, от і статистика виходить викривлена.

На сьогодні немає ніяких науково підтверджених даних, що нікотин захищає від  covid-19, а є докази, що навпаки: сприяє тяжкому перебігу і страшним наслідкам.

Щоб відмовитися від куріння, треба мати силу волі і мотивацію. Іноді курці після погіршення здоров’я усвідомлюють, що їх життя в небезпеці і розлучаються з сигаретами навіть без медичного втручання. На сьогодні у них також повинна бути така мотивація.

Директор Всесвітньої організації охорони здоров’я заявив, що в період пандемії особливо важливо вести здоровий спосіб життя і повністю відмовитись від сигарет.

Відповідь на довічні питання: “Бути чи не бути?”, “Курити чи не курити?” – у свідомих людей повинна бути одна: “Бути, тобто жити і не курити, не ставити своє здоров’я та здоров’я оточуючих, під загрозу”.

                                                                                                   Ганна Мучник,

                                                                             Зав.кабінетом “Клініка дружня до молоді”

                                                                              КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”