Охтирська Загальноосвітня школа №8

ЦЕ ВРЯТУЄ ВАШЕ ЖИТТЯ! (Інформація щодо безпечних укриттів)

Клініка дружня до молоді

Інформаційний лист

кабінету «Клініка, дружня до молоді» КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

 Факти і тільки факти….

до Всесвітнього дня «Без тютюну», котрий відмічають 31 травня за ініціативи ВООЗ з 1988 року

За даними ВООЗ в Україні споживається 1,5% всіх сигарет світу. Населення же України складає не більше 0,85 % населення Землі.

На нашій планеті на кожну людину припадає у середньому 870 випалюваних сигарет на рік, в Україні – 1500-1800. В Україні палять 40% чоловіків і 8% жінок. Найбільш поширене куріння у віковій групі 30-59 років. Сьогодні 20% школярів користувалися вейпами.

Один українець, що палить, витрачає за рік на сигарети 823 долари США при середній ціні пачки у 2,26 долара.

Україна щорічно втрачає більше 3 мільярдів доларів через куріння населення. Фінансові витрати зумовлені тим, що курці стають непрацездатними внаслідок хвороб, спричинених курінням, не можуть фінансово забезпечити себе і свої сім’ї. Видатки держави на лікування захворювань, пов’язаних з курінням, занадто великі. Сума витрат, пов’язана з цим, втричі перевищує доходи держбюджету від тютюнових акцизів.

Тютюнова залежність – це не шкідлива звичка, а хронічне захворювання, схильне до рецидивів, навіть через тривалий час після відмови від тютюну. Воно потребує лікування.

Куріння 10-20 сигарет на добу забирає 3 роки життя, 20-30 сигарет – 10 років! Паління спричиняє 30 % усіх випадків смерті від онкологічних захворювань і 90 % захворювання на рак легенів. Воно підвищує ризик цієї хвороби у 20-30 разів (у членів сім’ї курців – на 20-70 %), інфаркту міокарду – у 3 рази, ускладнень вагітності, передчасних пологів, мертвонародження, народження дітей з малою масою – на 30-50 %. У жінок-курців на 30 % частіше буде рак молочних залоз, а у чоловіків – на 40 % рак простати.

Ті підлітки, які вживають вейп, удвічі частіше за підлітків, котрі цього не робили, будуть курити звичайні сигарети.

Сигарети дадуть про себе знати через 10-20 років, коли з’являється низка хвороб… З курцем небезпечно жити в одній квартирі, їздити  в одному автомобілі. Куріння у відкрите вікно мало рятує: шкідливі речовини осідають на одязі курця. Люди, які живуть поряд з  курцями, на 50-60 % частіше страждають від серцевих захворювань.

Діти, котрі через уподобання своїх батьків, дихають тютюновим димом, гірше навчаються, мають порушені функції пам’яті, уваги, сну, у них збільшується захворюваність на бронхіт в 5 разів, ГРВЗ – в 4 рази, бронхіальну астму – в 3,6 раза, пневмонії – в 3,5 раза. Пасивне куріння скорочує життя в середньому на 5 років. Жінки чоловіків, що курять мають учетверо  більше шансів  померти від раку легень, аніж жінки некурців.

У дівчат, які курять, часті порушення менструального циклу. У молодих чоловіків з кількістю викурених сигарет пов’язана відносна кількість аномальних сперматозоїдів. Зачаті від них зародки часто гинуть вже на початку вагітності або ж народжуються діти з вадами розвитку.

Якщо дитина часто хворіє, справа може бути не стільки у вірусах, як в родичах, які палять…. Підраховано, що людина, яка перебуває протягом години в накуреному приміщенні, вдихає стільки тютюнового диму, мовби викурила 4 сигарети.

На сьогодні дуже популярні серед молоді електронні сигарети (вейпи). Вони взагалі заборонені в Бразилії, Австрії, Новій Зеландії, Бельгії, Норвегії, Сінгапурі, Аргентині, Канаді, Уругваї. В аерозолі електронних сигарет вміст олова, нікелю, інших важких металів у десятки разів більше, аніж у тютюновому димові. Метали надходять з нагрівального елементу. Кальянний дим шкодить здоров’ю як курців, так і людей навколо них. Люди, які знаходяться в оточенні активних вейперів, наражаються на вплив шкідливих курильних сумішей. Завдяки вейпу діти прилучаються до куріння – це перша сходинка на східцях переходу до звичайних сигарет.

Вейпи викликають облітеруючий бронхіоліт, хворобу, коли у людини розвивається легенева недостатність, а також низку всіх тих хвороб, що і звичайні сигарети.

За статистикою 62 % курців бажають позбутися тютюнової залежності, 39 % пробували кинути курити, однак лише одиниці змогли це зробити.

Кинути курити – одне з кращих рішень у житті курця. Вже з першого дня відмови від сигарет організм починає відновлюватися, а ризики виникнення хвороб асоційованих з курінням зменшуються.

Краще за все не наражати себе на нікотинову залежність і низку хвороб, що пов’язана з нею.

Не починайте курити, а якщо ви курець, позбавтеся цієї хвороби. Головне, щоб було бажання!

Ганна Мучник – зав.кабінетом «Клініка дружня до молоді» КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»


Інформаційний лист 

кабінету «Клініка дружня до молоді» консультативно-діагностичної поліклініки 

(для дорослих та дітей) КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

Уникніть пастки наркоманії!

До Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотиками та їхнім незаконним розповсюдженням (відмічають 26 червня)

Проблема вживання психоактивних речовин в Україні в умовах війни загострилась. Від початку повномасштабної війни кількість кримінальних справ щодо їхнього вживання збільшилась майже вдвічі. Маємо від 1-го до 1,5 мільйона наркоманів. Щорічно цей показник зростає на 8-10%.

Україна за темпами на збільшення цієї категорії населення входить у європейські лідери. Згідно з оцінювальними даними, маємо до 278 000 ін’єкційних наркоманів, серед них –115 000 жінок. На кожні 100 000 населення України припадає 144 наркозалежних громадянина.

Нині на обліку у наркологів КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ» перебуває 110 громадян, залежних від наркотиків, 57 –на профілактичному обліку і 42 одержують замісну підтримуючу терапію. І це – тільки верхівка «айсбергу». Реальна цифра таких хворих невідома.

На обліку немає жодного підлітка. Але МОН України повідомляє: в умовах воєнного стану вживання психоактивних речовин та протиправна поведінка серед дітей–серйозна небезпека для подальшого розвитку нашого суспільства, і профілактика цього явища належить до найбільш пріоритетних завдань.

За даними українського інституту соціальних досліджень ім. О.Яременка в 2019 році 18,3% дівчат-підлітків і 16,6% – хлопців 15-17 років мали досвід вживання наркотичних речовин протягом життя. Більшість підлітків пробували наркотики, не підозрюючи, у що це для них обернеться у майбутньому.

Поряд із уже всесвітньо відомими наркотичними препаратами за останні 10 років збільшилось споживання нових психотропних речовин. В цьому ганебному списку на перших позиціях стоїть амфетамін, галюциногени, ЛСД (галюциногенний наркотик) тощо.

За даними анкетування працівниками інституту соціальних досліджень більшість з опитаних учнів повідомили, що вони можуть легко дістати наркотики на дискотеці, у барі, на вулиці у торговців наркотиками. Уперше більшість людей вживають наркотики добровільно «за компанію», з цікавості. Повторні вживання призводять до змін у мозку в результаті чого людина може бути нездатною опиратися інтенсивному потягу до забороненої речовини. У підлітка є хибна впевненість: «Сьогодні я вживаю, а завтра – все, не буду». Віком першого прийому наркотиків сьогодні вважається 13-15 років, в деяких містах України – 9-12 років. Кожен наркоман залучає до свого середовища 8-12 новачків.

У зв’язку з жахами війни багато дітей та підлітків мають проблеми з психікою, зокрема, це – посттравматичний стресовий розлад, який може спонукати до вживання різних психоактивних речовин, якщо поряд не буде мудрих і люблячих дорослих, котрі заспокоять, підтримають, зрозуміють…

Батьки і опікуни повинні знати ознаки залежності від психоактивних речовин, бути пильними до дітей та підлітків. Ось ці ознаки:

– безпідставні зникнення з дому;

– різні несподівані зміни настрою (необгрунтована агресивність, злобивість, брехливість, неохайність);

– поява боргів, зникнення з дому цінних речей;

– втрата інтересу до колишніх захоплень;

– поява в домі флаконів/пакувань з невідомими речовинами;

– поява в лексиконі нових жаргонних слів;

– наявність слідів від ін’єкцій;

– розлади сну, апетиту (різке його підвищення або відсутність);

– зміни розміру зіниць та кольору шкіри (бліда, сіра);

– провали в пам’яті, нездатність до логічного мислення.

  Якщо ви, шановні батьки, запідозрили, що підліток вживає наркотики, треба бити на сполох!

Ніколи не вірте, коли дитина запевняє вас, що впорається із залежністю самостійно, – так не станеться. Звертайтеся до наркологів за адресою: м.Охтирка, вул.Сумська,57; телефон для довідок: 4-20-74.

У випадку самозвернення допомога надається анонімно. Тільки тандем лікаря і люблячих батьків врятує підлітка від пастки наркоманії та її наслідків. А починати профілактику потрібно з сімейного виховання. Дитина до підліткового віку повинна мати тверді переконання: психоактивні речовини – не для неї.

Ганна Мучник, зав.кабінетом «Клініка дружня до молоді» КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

 


Інформаційний лист 

кабінету «Клініка дружня до молоді» консультативно-діагностичної поліклініки

(для дорослих та дітей) КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

Чи поблажливе суспільство до дітей?

Чи любимо ми своїх дітей… 

     Стародавні мудреці казали: “Народ, котрий  ігнорує інтереси дітей, приречений на вимирання”.

    Почну з безкомпромісної статистики. На сьогодні в Україні проживає менше 7 мільйонів дітей, хоча тридцять років тому було 11. У 2022 році народилося менше 200 000 маленьких українців, що на 70 тисяч менше, ніж у 2021 році.

На Охтирщині за попередній рік народилося 279 діточок (223- у місті Охтирка, і 56 в усіх селах району). А ще на початку 90-х років лелеки приносили на Охтирщину до 1,5 тисячі малят щорічно. 10 років тут 749 разів святкували народження дітей. Загальна кількість дитячого населення у нас усього за 10 літ зменшилася на 1,5 тисячі й становить нині 10 622 осіб.

Як педіатр дуже переймаюсь тим, що суттєво погіршилося і здоров’я малят. Так, на сьогодні в Охтирському районі 275 дітей з інвалідністю, а це 2,6% від загальної кількості. 10 років тому було 232 (1,8%). По Україні кількість дітей з інвалідністю зросла в 1,8 рази. За останні 20 років на 34% збільшилося поширення вроджених вад розвитку. На Охтирщині таких дітей за 2023 рік аж 7. За останні десятиріччя значно виросла захворюваність маленьких українців: за деякими класами хвороб (як-то: новоутворення, захворювання ендокринної системи, кровообігу) – більше, як на 100%. За даними досліджень фахівців лише 1,1% дітей практично здорові. В середньому на одну дитину припадає 2,5 хвороби.

Демографи прогнозують, що у 2023 році на Україну чекає катастрофічне падіння народжуваності. Бо для того, аби відтворювалося покоління, одній жінці треба у середньому народити 2,13-2,15 дитини. А в 2022 році цей показник становив лише 1,1…

Так було до війни. Наразі такої статистики немає. Відомо, що у 75% дітей, котрі живуть серед жахів війни, травмована психіка. В умовах сьогодення найчастіше формуються такі стани, як гостра реакція на стрес, посттравматичний стресовий розлад, розлад адаптації, розлади соціальної активності, депресивні розлади.

Найбільш жахливі цифри… На 18.03.2023 в Україні 464 дитини загинули, 935 отримали поранення різного ступеню тяжкості, 16168 дітей примусово переселені, понад 300 розшукує Національна поліція України.

…Де ж шукати прихисток скривдженим війною дітям? Лише в сім’ї. Але за останні два роки збільшилась кількість випадків домашнього насилля. Ще до війни за дослідженнями Ради Європи кожна п’ята українська дитина була жертвою сексуального насилля, кожна третя – фізичного, кожна друга – психологічного.

Навіть коли діти самі не зазнають фізичної шкоди, спостереження за домашнім насильством суттєво впливає на їхнє життя. Таким дітям важко у навчанні, часто мають слабкі соціальні навички, проблеми з фізичним і психологічним здоров’ям, бувають агресивними, схильними до антисоціальної поведінки. Батькам, матерям жертвам домашнього насильства чи агресорам – немає діла до змін настрою, поведінки, відчуттів дитини… Тут і до біди недалеко… Дитячі суїциди, наркоманія, алкоголізм, безпритульність…

Для кожного покоління характерні свої методи знущання, агресивного впливу на дітей. Зараз це – «кібербулінг» та різні заборонені сайти. «Куратори» вміло маніпулюють психікою дитини, заманюють у тенета таких груп, як «Синій кит», «Редани».

В Україні поширюється епідемія неінфекційних хвороб, пов’язаних з харчуванням, гіподинамією тощо. Хто захистить дітей від неякісних шкідливих продуктів як-то чіпси, сухарики, солодкі газовані напої,надлишок цукру і солі? Харчові уподобання закладаються у сім’ї , сучасні ж батьки не розуміють небезпеку від нездорового харчування. Часто такими «смаколиками» хочуть показати свою любов.

Суспільство толерантно ставиться до підлітків з пляшкою пива чи сигаретою. Тож більше 50% українських дітей мають досвід куріння, 18% вживають вейп, 86% хто з більшою, а хто з меншою регулярністю споживають алкогольні напої. За рівнем дитячого алкоголізму ми на одному з перших місць у Європі!..

Першу чарочку діти одержують під час сімейних свят з рук батьків. «Нічого не буде, він тільки полизькав», – сказала мені мама шестирічного малюка, коли ми з нею говорили на антиалкогольну тему. Але ж дитина, що отримала згоду на вживання алкоголю від батьків, обов’язково це повторить у компанії друзів.

Суспільство толерантне до тих, хто робить алкоголь, наркотики, тютюнові вироби доступними для дітей і цим ламає їхні долі.

Підліткам бракує сексуальної освіти. Як наслідок – хвороби, що передаються статевим шляхом, підліткові вагітності і навіть такі жахливі випадки, як той, що облетів інтернет: троє негідників зґвалтували чотирнадцятирічну дівчинку.

Сексуальна освіта – це не про секс. А відповідно до віку про формування системи певних цінностей, надання знань, розвиток навичок, пов’язаних зі статевим розвитком, побудовою взаємин, збереження репродуктивного та сексуального здоров’я, попередження ризиків, пов’язаних із аспектами сексуальності. Це, за першою чергою, домашнє завдання батьків. Прислухайтеся до своєї дитини, вчіться її вислуховувати, почути. Навіть коли не згодні з її думками – не насміхайтеся!

Наші діти дійсно, потребують захисту. Треба усім нам щодня робити кроки до того, аби світ не був до дітей таким жорстоким!

Ганна Мучник, зав.кабінетом «Клініка дружня до молоді» КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

 


Інформаційний лист кабінету “Клініка дружня до молоді” консультативно-діагностичної поліклініки (для дорослих та дітей) КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”

Бажаєте вберегти дітей від біди – прислухайтеся до поради лікаря!

 

Про кір, епідемічний паротит, краснуху, і не тільки…

З сумного досвіду, набутого завдяки коронавірусній інфекції, відомо, що поодинокі випадки хвороб, котрі передаються повітряно-крапельним шляхом, за короткий період можуть перерости в епідемію. Коефіцієнт контагіозності епідемічного паротиту становить  40-70%, а кору наближається до 100%.

40-70% і 100% людей, котрі не мають у крові антитіл від цих хвороб, набутих природним шляхом (перехворіли) або завдяки щепленням, захворіють.

Найсприятливіші до кору чи паротиту діти, тому ці хвороби відносять до так званих дитячих інфекційних. Якщо захворіє доросла людина, у неї ці хвороби, зазвичай , мають важкий перебіг.

Війна, скупченість людей на вокзалах і у бомбосховищах, міграція населення, антисанітарні умови, недостатнє охоплення вакцинацією – усе це сприяє розповсюдженню інфекційних хвороб.

Іще в 19 сторіччі з 20 дітей 15 помирали від інфекційних хвороб. А під час спалаху кору, котрий почався в 2017 році, захворіло 115 тисяч людей, 41 людина померла, і серед жертв – 25 дітей.

Захворюваність на епідемічний паротит в Україні невелика. Так, за 2022 рік було зареєстровано 190 випадків, а за січень 2023 року маємо 44 хворих. У 40% підлітків, що захворіли, і дорослих чоловіків, як наслідок хвороби, – безпліддя.

Однією з основних характеристик кору, епідемічного паротиту, краснухи є циклічність епідемічного процесу зі спалахами кожні 5-6 років.

Кір – гостра інфекційна хвороба, для якої характерна інтоксикація, ураження верхніх дихальних шляхів, слизової оболонки зіва, рота, очей, плямисто-папульозні висипки, а іще тяжкі ускладнення, такі, як стенозуючий ларінготрахеїт, запалення легенів, енцефаліт, міокардит.

Епідемічний паротит відомий у народі як «свинка». Характерними симптомами є набряк привушних слиннних залоз та зміна зовнішнього вигляду людини, що спричинило виникненню народної назви. Вірус може вражати статеву і нервову системи – орхіти (запалення яєчок), менінгоенцефаліти – ускладнення з боку нервової системи.

Краснуха, зазвичай, має нетяжкий перебіг: підвищується температура, виникають рожеві висипки на тілі, збільшуються потиличні лімфатичні вузли, є нежить, кон’юнктивіт. Але хвороба дуже небезпечна тяжкими наслідками для вагітних.

У Волинський області на сьогодні маємо спалах епідемічного паротиту. Хоча в Сумській області на сьогодні немає випадків цього захворювання, не можна втрачати пильність.

З 1960 року для ефективного захисту від підступних інфекцій використовується жива ослаблена вакцина. В Україні щеплення проводять комбінованою вакциною з антигенами проти кору, краснухи і паротиту- КПК. Виробляють її Польща і Бельгія. Такий препарат для щеплення використовує абсолютна більшість країн світу.

Світовий досвід показав, що профілактика кору, паротиту, краснухи вимагає стійкого високого рівня охоплення щепленнями. І лише коли ними буде охоплено більше 95% населення країни, маємо можливість повноцінно захиститися від спалахів та епідемій.

За національним календарем щеплень вакцина КПК вводиться дитині 2 рази: 1 доза – у 12 місяців, 2 доза – у 6 років. Якщо дитина не отримала щеплення вчасно, це можна зробити іще безкоштовно аж до 18 років. Імунізація передбачає введення двох доз вакцини із мінімальним інтервалом 28 днів.

В Україні на сьогодні тільки 74,1% дітей віком в 1рік мають щеплення КПК. На Сумщині вакцинацією проти кору за 2022 рік охоплено 95,8% дітей віком 1 рік і 97,5% дітей – 6 років. В Охтирці в 1 рік рятівне щеплення мають 84% малят, у 6 років – 98,0%.

Якщо у вашої дитини з якихось причин немає щеплення вакциною КПК, його можна зробити у сімейного лікаря у центрі первинної медико-санітарної допомоги. Це буде ознака вашого розуміння небезпеки від підступних хвороб і відповідального ставлення до своєї дитини.

Ганна Мучник, зав.кабінетом “Клініка дружня до молоді”

КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”


Інформаційний лист

кабінету “Клініка дружня до молоді” консультативно-діагностичної поліклініки (для дорослих та дітей) КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”

Жертвою туберкульозної палички може бути кожен,  або Невигадані історії про туберкульоз

…Молодий чоловік відчував нездужання, турбував кашель. Одного разу відкашляв мокроту з домішками крові. Обстежився – ускладнена форма туберкульозу, вже з каверною. Частину легені зруйнували туберкульозні палички.

…Дівчина. В березні сиділа в підвалі в оточенні знайомих і незнайомих людей. У квітні відчула нездужання, кашель, підвищилась температура. Діагноз, як сніг на голову, – туберкульоз.

…У сім’ї народився первісток. Перед тим, як виписати його з пологового будинку, батьку зробили флюорографічне обстеження. Як грім з ясного неба пролунав діагноз: “туберкульоз”. На легке нездужання упродовж декількох місяців ніхто не звертав уваги.

…Успішний бізнесмен відчув нездужання. Обстежили. Невтішний діагноз: туберкульоз. Людина не прийняла діагноз: ”Я ж живу в хоромах, гарно харчуюся, лікарі помилилися”. Ліки не приймав, хвороба швидко прогресувала. Смерть у розквіті років…

…Дитині зробили реакцію Манту. Папула діаметром 10 мм, обстежили членів сім’ї. У дідуся занедбана форма туберкульозу. Його нездужання у сім’ї пояснювали віком… Малюку призначили профілактичне лікування.

Туберкульоз – інфекційне захворювання, яке викликає мікобактерія туберкульозу. Хвороба передається переважно повітряно-крапельним шляхом. У 90 % випадків вражаються легені, однак, можуть постраждати й інші органи.

Зараження туберкульозом, зазвичай, відбувається у закритих приміщеннях зі скупченням людей. Збудник потрапляє у повітря від хворого при чханні, кашлі. Стреси, перевтома, нераціональне харчування, шкідливі звички роблять людину чутливою до мікобактерій. Один хворий відкритою формою здатен заразити сотні людей, 10% з них захворіють на туберкульоз.

Фтизіатром КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ” у 2022 році на облік поставлено 36 хворих, що на 89 % більше, ніж у 2019 році і на 28 % більше, ніж у 2021 році. 17 хворих (47 %) виділяли туберкульозні палички. Навіть страшно подумати, скільки людей може бути зараженими! 11 людей (30 %) звернулись до лікаря вже в занедбаній стадії з легеневими кровотечами і руйнуванням легенів.

У туберкульозу чоловіче обличчя. Серед хворих 7 жінок (19%), решта – чоловіки. Померло за рік 4 людини…

На ранніх стадіях туберкульоз часто протікає майже без симптомів. Діагноз, частіше за все, ставлять при проведенні профілактичного флюорографічного обстеження. Якщо захворювання виявлено на ранній стадії, хворий, зазвичай, не інфікує навколишніх, хвороба повністю виліковується.

До медичної реформи флюорографічне обстеження було обов’язковим для всіх, його проводили раз на два роки, а представникам деяких професій — раз на рік, починаючи з 15 років. Це суворо контролювалося як працедавцями, так і медичною мережею. Зараз сімейний лікар зобов’язаний провести анкетування, аби запідозрити туберкульоз.

Раніше, щоб своєчасно діагностувати туберкульоз у дітей, їм з 1-го року до 15-ти кожен рік робили реакцію Манту. Останні накази МОЗ вимагають робити це тільки дітям групи ризику, але до цієї групи можна віднести буквально кожну дитину.

Контактувати з хворим, що виділяють туберкульозні палички, можливо будь-де. В Охтирському районі маємо одного підлітка, хворого на туберкульоз. По всій Україні щодо хворих дітей – невтішна статистика.

Щеплення від туберкульозу дитина повинна одержувати в пологовому будинку. Воно захищає від важких форм: таких як менінгіт, міліарний туберкульоз. За 10 місяців 2022 року маємо лише 55% дітей в Україні, що отримали рятівні щеплення.

В Охтирці, щоб правильно призначити лікування, фтизіатр має можливість застосовувати сучасне обладнання. В лабораторії встановлена система молекулярно-генетичного дослідження “Gene Xperrt”. Завдяки їй можна дізнатися, до яких препаратів чутливий саме той збудник, котрий викликав захворювання у конкретної людини.

У КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ” працює досвідчений лікар-фтизіатр. Кожен хворий забезпечується ліками від туберкульозу безкоштовно!

Кожна свідома людина має бути відповідальною за здоров’я своє та навколишніх. При появі скарг на нездужання (кашель, більше 2 тижнів, втрата ваги, пітливість, особливо вночі, упродовж останнього часу підвищення температури, задишка при незначному фізичному навантаженні) треба не зволікати, а йти до сімейних лікарів. Сьогодні туберкульоз лікується, це не вирок!

Якщо виявили хворобу в незаразній формі, лікуватися можна амбулаторно. В разі виділення мікобактерій, лікування буде на перших етапах в протитуберкульозному диспансері.

Схеми лікування однакові у всьому світі. Кілька ліків треба приймати щоденно упродовж 6-ти місяців. Щоб вилікуватися, від хворого вимагається тільки прихильність до лікування та ведення здорового способу життя.

 

Ганна Мучник, зав. кабінетом “Клініка дружня до молоді”

КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”

Зоя Кабанова, лікар-фтизіатр


Інформаційний лист

кабінету “Клініка дружня до молоді” консультативно-діагностичної поліклініки (для дорослих та дітей) КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”

 

До відома батьків підлітків, вчителів і не тільки…

Останні дні в засобах масової інформації були тривожні повідомлення, котрі стосуються наших підлітків. У Києві, Харкові, Львові, Житомирі, на Івано-Франківщині й навіть у Шостці на Сумщині почали з’являтися групи підлітків у чорному одязі із зображенням павука і четвірки для масових бійок. Вони відносять себе до російської субкультури ПВК «Редан».
Зібрання бувають досить масовими. Так, у Харкові правоохоронці встановили 245 учасників заходу «Редан», збираються разом, щоб влаштовувати масові бійки. Учасникам руху в середньому 14-16 років. Новий рух підлітків зародився в Росії. Маємо з інтернету відомості про затримку і арешт там підлітків, які збиралися великими юрбами і влаштовували масові бійки.
Появу субкультури пов’язують з японським аніме-серіалом, в якому діє бандитське угруповання, символом якого був павук, чорний колір і цифра четвірка.
Поширення цього руху – це спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та втягнути підлітків у протиправну діяльність, використати їх для дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні.

Інформація для батьків, якщо дитина схильна до руху «Редан»
Для ідентифікації себе члени руху використовують символіку: павук, довге волосся, одяг мішкуватого покрою.
Батьки повинні постійно цікавитися, куди ходить дитина, як проводить час, із ким спілкується. За віковими особливостями, у підлітків є потреба самореалізуватися, утвердити є «Я». Цей процес відбувається через крайнощі. Складнощі поведінки, протиправні дії зазвичай бувають там, де батьки мало спілкуються з дітьми.
Проводьте більше часу з дитиною, залучайте до спільних справ, розмовляйте з нею про сім’ю, справи на роботі тощо. Викликайте на відвертість, навчіться вислуховувати дитину без осудження.
Опановуйте, як радять фахівці, інтернет-технології, станьте другом дитини в соціальних мережах, майте власний акаунт. Знайомтеся з віртуальними друзями дитини.
Зверніть увагу на фото, відео, що викликали інтерес дитини, зокрема ті, на яких за ті чи інші дії може настати кримінальна чи адміністративна відповідальність.
Діти не повинні перебувати на вулицях міста у вечірній час без супроводу дорослих. Якщо помітили юрбу підозрілих підлітків, сповіщайте у відділ поліції.
Не будьте байдужими!!!


Інформаційний лист

Кабінету “Клініка дружня до молоді” консультативно-діагностичної поліклініки (для дорослих та дітей) КНП 

ОМР “Охтирська ЦРЛ”

  Думайте самі, вирішуйте самі…

 За 10 місяців 2022 року за Національним календарем профілактичних щеплень в Україні проти поліомієліту діти до 1 року щеплені у кількості на 53,4% від загалу, у віці 18 місяців – 52,1%, 6-ти років – 49,9%, проти дифтерії, кашлюку, правця у віці до 1 року 58,8%, до 18 місяців 58,6%. Проти дифтерії та правця у віці 6-ти років – 55,7%, до 16 років – 54,4%. Серед дорослих вважати захищеними від цих хвороб можна лише 30,4%. Проти кору, епідемічного паротиту, краснухи (КПК) охоплені першою дозою щеплення діти віком в 1 рік на рівні 57,6%, другою у віці 6-ти років – 56,1%. Проти гепатиту В діти до 1 року мають щеплення лише на 47,9% від потреби, проти туберкульозу – на 55%. Проти гемофільної інфекції діти 1 року мають щеплення тільки в 54,8% від своєї кількості.

За увесь минулий рік цифри будуть мало відрізнятися від наведених за 10 місяців.

А втім, скупченість людей у бомбосховищах, міграція населення у межах України і за кордон, недоступність на тимчасово окупованих територіях медичної допомоги, антисанітарія, поранення – усе це сприяє підвищенню захворюваності на інфекційні хвороби.

Безглуздо і безвідповідально на сьогодні не скористатися можливістю захистити себе і своїх дітей від інфекційних захворювань, котрим можна запобігти, зробивши профілактичні щеплення. Тим більше, що Сумська область на сьогодні 100% забезпечена вакцинами.

Дитина, яка не отримала щеплень проти інфекцій, від котрих захищають вакцини, наражається на небезпеку. А охоплення щепленнями населення на рівні 95% (високий колективний імунітет) дає можливість забезпечити повноцінний захист населення від спалахів хвороб та епідемій.

Щоб переконати Вас поспішати до сімейних лікарів для з’ясування, які щеплення потрібні саме Вашій дитині, і зробити їх, наведу такі факти. З 1000 людей, які заразилися кором, 1 помре, 50 отримають тяжкі ускладнення, від яких будуть страждати усе життя. 9 з 10 людей, котрі не мають міцного імунітету, захворіють. Спалахи кору мають циклічний характер, відбуваються кожні 5-6 років. Епідемію мали в 2017 році…

У 2022 році на території України зафіксовано 12 випадків правця. Збудник правця дуже поширений у природі. Хвороба може виникнути після будь-якого поранення або укусу твариною. Смертність від нього – 60%. Правець вражає нервову систему, у хворого сильні судоми, зупиняється серце. В Україні щеплення проти правця отримують у 2,4,6 і 18 місяців, у 6, 16 років, ревакцинація – кожні 10 років.

Епідемічний паротит. У 20-30% хворих підлітків і чоловіків захворювання ускладниться орхітом (запалення яєчок), у 5% дівчат вірус вражає яєчники. А це в подальшому обернеться безплідністю.

Дифтерія. Маємо поодинокі випадки цього захворювання. Але з 1991 по 1998 рік в Україні на дифтерію захворіло близько 20 тисяч людей, 696 з них померли, тисячі стали інвалідами. Хвороба передається повітряно-крапельним шляхом. Епідемію 1991-1998 років вдалося ліквідувати завдяки масовій вакцинації.

Кашлюк. Цю хворобу відносять до десяти найбільш вагомих причин смертності дітей раннього віку. Від 3 до 10% хворих малюків помирають. Заразитися можна від дорослих, у яких має місце легкий перебіг – кашель.

Гепатит В. На сьогодні наражаються підхопити підступний вірус як ті, хто одержує поранення, так і ті, хто надає допомогу без рукавичок, а також під час незахищеного статевого акту, травматичного поцілунку, користування єдиним шприцом, порушенням стерилізації інструментів у медичних закладах, перукарнях, салонах краси, проведенні татуювання… Люди можуть не знати, що є носіями вірусу і наражати навколишніх. Ускладнення забирають життя: цироз, рак печінки…

Поліомієліт. Дуже заразне захворювання. У одного із 200 заражених поліомієлітом виникає необоротний параліч, з числа паралізованих 5-10% помирають від параліча дихальної мускулатури. До війни, у 2019 році, ми мали випадки цього захворювання з паралічами в Рівному й на Закарпатті…

Нів-інфекція. Саме вона є причиною кожного п’ятого менінгіту та кожної третьої тяжкої пневмонії у дітей віком до п’яти років. Вакцина проти Нів врятувала життя багатьом малюкам.

Туберкульоз. Війна в Україні призведе до різкого зростання захворювань на туберкульоз. Міграція населення, перебування у тісних приміщеннях, стреси, недостатнє харчування сприяють поширенню цього захворювання. Діти отримують щеплення від туберкульозу на 3-5 добу. Не щеплені захворюють на туберкульоз у 15 разів частіше, ніж ті, кого вакцинували, і мають тяжкий перебіг захворювання.

Кожен вірить, що хвороба його і його дитя омине. Але у інфекційних хвороб свої закони… Тому не зволікайте, аби не було біди і горя від спалахів інфекційних хвороб, які можна попередити, своєчасно робіть щеплення. Вакцини на сьогодні достатньо.

Нехай прогнози ВООЗ, що Україна стоїть на порозі епідемії дифтерії, кору і поліомієліту не здійсняться!

Ганна Мучник,

зав.кабінетом “Клініка дружня до молоді”

КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”


ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ

Кабінету «Клініка дружня до молоді» КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

ПОГЛЯД ПЕДІАТРА: здоров’я школярів,

ризики сьогодення, як їх зменшити

 Перше вересня. На жаль, не буде звичного свята з радісними, святково вдягненими дітьми, їхніми батьками, яскравими букетами…

Діти, котрі не залишили домівку, будуть навчатися оnlinе. Дистанційна форма навчання – вимушений крок для продовження освіти в умовах пандемії Covid-19 і війни. А вона має надзвичайно негативний вплив на здоров’я, психоемоційний стан.

Коли дитина перебуває у школі наживо, вона відчуває відповідні рамки і правила, що допомагають їй налаштуватися на навчання, самоорганізуватися. Оnlin-навчання школярі можуть сприймати як щось несерйозне. Педагоги розповідають: є такі учні, котрі вмикають камеру і займаються своїми справами. Батьки заздалегідь повинні оговорювати з дітьми правила, котрі ні в якому разі не можна змінювати. Складіть режим дня по хвилинах: підйом, гігієнічні процедури, ранкова гімнастика, сніданок. Дитина повинна бути вдягнута так само, як би була на живому уроці, а не в піжамі.

Зранку бажано хоча б десятихвилинне перебування на свіжому повітрі, котре замінить фізичне навантаження дорогою до школи. Обов’язковим повинен бути повноцінний сніданок: каша, картопля, салат, м’ясо, сир, яйця. Відомо, що діти, котрі снідають, краще навчаються, менше хворіють, у них менший ризик мати зайву вагу. На сьогодні, кожна четверта дитина – з надлишком ваги. Не треба батькам заспокоюватися: «переросте» – «переросте» в цукровий діабет ІІ типу, гіпертонічну хворобу, атеросклероз.

Повноцінний сніданок допомагає спокійніше реагувати на стресову ситуацію, підсилює опірність до інфекцій. У дитини повинне бути п’ятиразове харчування.

На початку 2022 року в Україні  повинна була запрацювати нова система шкільного харчування. Вона передбачала збільшення овочів та фруктів у раціоні дитини, зменшення солі до 3-4 г на добу, цукру до 25-50 г, обов’язкове споживання молока, кисломолочних страв, м’яса, риби, бобових, горіхів.

Зараз дитина 24 години на добу буде знаходитися вдома, а відтак, буде мати цілодобовий доступ до холодильника. Батьки захочуть порадувати школяра солоденькими перекусами. Як наслідок – вже через рік – два будемо мати «стрибок» захворюваності на ожиріння, хвороби серцево-судинної системи, порушення статевого розвитку. В організмі людини все взаємопов’язано. Надлишок цукру супроводжується порушенням мозкової функції – а це синдром гіперактивності, непосидючість, агресивна дитина.

У школі оnlinе учні не будуть мати повноцінні уроки фізкультури, можливості займатися в спортивних секціях або просто побігати на перерві.

А саме фізична активність допомагає покращити розумові здібності, пам’ять, уникнути депресії. Відомо, коли люди мало рухаються, багато часу проводять у положенні сидячи або лежачи, у них будуть такі скарги: в’ялість, сонливість, хронічно поганий настрій, дратівливість, загальне нездужання, постійна втома, зниження або підвищення апетиту, порушення сну. Зменшення фізичної активності тягне за собою і атрофічні зміни у м’язах, кістковій  системі, порушення  кровопостачання всіх органів.

Контролюйте, шановні батьки, щоб у перервах між уроками дитина не «сиділа в телефоні», а активно рухалася. Щоденна тривалість загальної рухової активності школярів повинна становити не менше 4,5 години на добу, а заняття високої інтенсивності такі, як біг, швидка ходьба, танці, рухливі ігри, заняття спортом – 50-60 хвилин щодня.

Важливо, аби дитина мала повноцінний сон. Для молодших школярів мінімальна тривалість сну – 10 годин, для середньої вікової групи – 9 годин, для старшокласників – 8 годин. Для усіх вікових груп мінімальна тривалість перебування на свіжому повітрі – 2 години, а максимальна тривалість екранного часу – 2-3 години. Це повинно бути «залізним правилом».

Важлива поза, в якій дитина сидить на уроці. Ще до війни ми мали порушення постави у переважної більшості випускників шкіл, а це призводить до інвалідизації у дорослому віці. Дитина повинна мати зручне робоче місце: стіл, стілець, котрі відповідають зросту.

Навчання оnlinе позбавляє дітей досвіду спілкування з однолітками, взаємодії з іншими людьми. Ізоляція може вплинути на побудову моделі стосунків у подальшому.

Спілкування, що було звичним раніше, може викликати у дитини  тривогу, дискомфорт.

Неконтрольований нині час доступу до інтернет-ресурсів. Діти можуть відвідувати заборонені сайти, «групи смерті», стати жертвою кібербулінгу. Наслідки цього можуть бути трагічними і непередбачуваними. Потрібен контроль і ще раз контроль з боку батьків. Вони мають давати дитині емоційну підтримку. Але, на жаль, часто не можуть зберігати емоційну рівновагу. Відбуваються конфлікти, як результат – дитина буде шукати тих, хто її розуміє. Це часто не найкращий вибір. Саме там можуть пригостити алкоголем, наркотиками, сигареткою або вейпом.

В компанії нових друзів відбудуться і перші статеві стосунки. Як наслідок усього  цього – розчарування, небажані вагітності, залежності на все життя і низка хвороб…

Саме від батьків, їх відповідальності, емоційного стану залежить здоров’я і майбутнє дітей. У разі будь-якої стресової ситуації не забороняйте дитині плакати, не лайте за страх, тривогу, сльози. Навчайтеся самі і навчіть дитину все це переживати. Повторюйте, як мантру: «Всім страшно, але я з тобою, все буде добре», обіймайте дитину. Зменшити тривогу допомагає повільне дихання, а також напружування м’язів: стискайте пальчики. Регулювати емоції діти вчаться у батьків.

Щоб навчання в умовах сьогодення було успішним, щоб від нього було менше проблем і не погіршилось здоров’я, дослухайтеся до моїх порад, як лікаря і все буде добре. Обов’язково настане мир і навчання Оfflinе.

Ганна Мучник – зав.кабінетом «Клініка дружня до молоді»

КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

 


Для багатьох людей поліомієліт – екзотична хвороба. Я з наслідками цього захворювання зустрічалася два рази. Коли ще була дитиною, мала за сусідку жінку, що пересувалася на милицях – в дитинстві вона перенесла поліомієліт.

У 1988 році в складі бригади лікарів була в Таджикистані у відрядженні. Працювала лікарем у кишлаку, що знаходився біля кордону з Афганістаном. До лікарні з цієї країни потрапили дві жінки. На руках вони мали дітей – хлопчиків 4-5 років з паралізованими кінцівками. В ті роки в Душанбе був центр реабілітації після перенесеного поліомієліту. З нашої лікарні в кишлаку вони  мали прямувати туди.

Поліомієліт відомий людству з незапам’ятних часів. Ще на початку п’ятидесятих років минулого сторіччя хвороба вбивала тисячі людей і перетворювала в інвалідів. Усім відома історична постать – президент Америки Франклін Рузвельт, що пересувався на інвалідному візку – він перехворів на поліомієліт в дорослому віці.

У січні 1959 року в СССР почали робити щеплення дітей від поліомієліту. Впродовж двох років щепили більш як 77 мільйонів людей – практично все населення країни в віці до 20 років. За 8 років захворюваність знизилась у 400 разів.

До речі, вакцина від поліомієліту була створена вперше в світі в стінах Інституту поліомієліту і  вірусних енцефалітів, котрий знаходився в Москві. Першими дітьми, котрі отримали щеплення, була онука Анатолія Смородинцева та сини Михайла Чумакова – розробників вакцини.

Вірусологи на 100% були впевнені, що дітям ніщо не загрожує, а хтось повинен бути першим… Після Радянського союзу почали масову імунізацію дітей в усьому світі, саме тією  вакциною, яку виготовляли в Інституті поліомієліту і експортували більше ніж 60 країн Європи, Азії, Америки.

Поліомієліт – дуже підступна хвороба. Без будь-яких проявів вона протікає у більш ніж в 70% випадків. В 25% хворі мають симптоми, як при звичайній застуді: підвищується температура, турбують нудота, блювота, болі в животі. Паралічі виникають у однієї дитини з двохсот, до котрих потрапив вірус. З числа паралізованих, 5-10% помирають від паралічу дихальних м’язів.

Викликають хворобу поліовіруси, які поширюються від людини до людини через фекалії, слину, заражену їжу й воду. Інкубаційний період від 4 до 35 діб. Захворіти може кожна не вакцинована людина, але найбільш вразливі діти у віці до 5 років.

На сьогодні, коли в країні проводять карантинні заходи, пов’язані з коронавірусною інфекцією, маємо низький рівень профілактичних щеплень.

В Сумській області рівень охоплення дітей до 1 року щепленнями від поліомієліту склав 69,7%, в 6 років – 68,5%. В Закарпатській області рівень вакцинованих 50%. З таким незадовільним рівнем вакцинації дітей в Україні може початися епідемія поліомієліту. За умов низької вакцинації навіть одна інфікована людина може стати причиною спалаху хвороби, який швидко перейде в епідемію. Перші “ластівки” вже маємо.

В Україні виявили понад 20 випадків зараження дітей поліовірусом у Закарпатській і Рівненській областях. Дві дитини вже отримали невиліковний параліч. Наявність збудника у всіх хворих підтверджено в лабораторії ВООЗ у Гельсінкі.

Тільки щеплення захистить дітей від трагедій, пов’язаних з хворобою. В Україні є два типи безпечних та ефективних вакцин: інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ), яку вводять ін’єкцією, та оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) – краплі в рот.

Інактивована вакцина здатна захистити конкретну людину, але не допомагає створити колективний імунітет. Для того, щоб припинити циркуляцію поліовірусу, використовують оральну вакцину (крапельки в рот), котра містить ослаблений вірус. Ця вакцина захищає від зараження, а також запобігає передачі вірусу, можливості безсимптомного носійства. Перші дві дози вакцини згідно з календарем щеплень дітям вводять у вигляді ін’єкцій у 2 і 4 місяці. Ще чотири дози живої вакцини діти мають приймати у вигляді крапель у 6, 18 місяців і в 6 та 14 років. Якщо дитина не одержала щеплення за віком, це потрібно виправити. Індивідуальний графік щеплень складає сімейний лікар.

В Україні в січні розпочалася масова кампанія щеплень дітей через спалах поліомієліту. В першу чергу вона має охопити дітей, котрі не мають щеплень, або не пройшли повний курс захисту, що складається з 6 доз. На другому етапі МОЗ має намір щепити оральною вакциною всіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони пройшли цей курс раніше. Додаткова вакцинація необхідна, аби припинити циркуляцію підступного вірусу в Україні.

Батьки повинні свідомо ставитися до вакцинації дітей від поліомієліту, своєчасно на запрошення сімейних лікарів відвідувати лікувальні заклади для одержання щеплення. Лікарі попіклуються, щоб в закладах охорони здоров’я діти та їхні батьки не контактували з хворими на коронавірус.

Відмова від вакцинації проти поліомієліту може коштувати вашим дітям милицями або інвалідним візком. Батьки, будьте свідомі і відповідальні!

Ганна Мучник,  зав.кабінетом “Клініка дружня до молоді”  КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”


Інформаційний лист кабінету «Клініка дружня до молоді» консультативно – діагностичної поліклініки (для дорослих та дітей) КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

Дещо про одну з небезпек коронавірусної пандемії…

Про медичні, соціологічні, економічні, психологічні і іще всілякі наслідки коронавірусної пандемії зараз говорять всі: і в спільнотах певних фахівців, і в побуті.

Шановні читачі, а я хочу з вами обговорити дуже важливу проблему, наслідки якої для життя, здоров’я, кар’єри ваших дітей можуть бути непередбачувальними. Замислимося, що можемо зробити, аби хоча б трохи зменшити шкоду від впливу гаджетів.

Інтернет – залежність – це хвороблива залежність, котра проявляється у нав’язливому бажанні підключитися до інтернету, нездатності своєчасно вийти з нього. Людина не може контролювати  час користування гаджетом. В основі інтернет-залежності – прагнення відходу від реальності. Її можна порівняти з патологічним потягом до алкоголю, наркотиків. Розвиток залежності від комп’ютерних ігор може розвинутися після 2-3 сеансів. Залежність від діяльності, пов’язаної з гаджетами, не менш небезпечна, ніж від наркотиків, приводить до значного порушення адаптації в суспільстві (нездатність працювати, створити родину, просто обслуговувати самого себе, почуватися щасливим). Підлітки, що мали гаджет – аддикцію, мали симптоми депресії, тривожності, безсоння, імпульсивної поведінки. Цьому є і пояснення. У мозку залежних відбуваються зміни, схожі з тими, що з’являються після черепно – мозкової травми чи на ранніх проявах недоумковості…

Амеріканськи вчені робили МРТ – сканування мозку дітей, які проводили багато часу за екранами гаджетів, і діагностували навіть феномен, який назвали “низькою цілісністю білої речовини”! А психологічні тести показали зв’язок між високою інтенсивністю використання гаджетів і низьким рівнем мовних навичок та навичок граматики.

Наведу цифри, котрі свідчать про серйозність проблеми. Ще до коронавірусної пандемії, у 2019 році в Україні у 260 навчальних закладах середньої та професійно – техничної освіти було проведено опитування більш ніж 8 тисяч підлітків у віці 14-17 років. Ось деякі ключові результати: 44,7% підлітків у період із понеділка по п’ятницю проводять в соцмережах 4 години та більше кожного дня. Найвища активність користування соцмережами припадає, звичайно, на вихідні. Практично кожен четвертий (23,9%) повідомив про те, що у нього псується настрій, коли не може проводити час у соцмережі. 43,6% зазначили, що їхні батьки кажуть, що вони проводять забагато часу в соціальних мережах. Кожен десятий (9,4%) підліток зізнався: проводить 6 годин і більше за грою на електронних гаджетах, серед хлопців таких було 14,2%, серед дівчат – 4,9%. 13,9% підлітків зазначають, що у них псується настрій через відсутність можливості грати в ігри на комп’ютері, планшеті, телефоні. 6,2% опитаних повідомили: грали в азартні ігри на гроші більше ніж 2 години один раз протягом останніх 12 місяців. Серед усіх респондентів 6,7% перебували у залежності від азартних ігор (10,8% серед хлопців та 2,9% серед дівчат). Більше третини молодих людей стверджують: мало місце іх цькування через мережу інтернет.

У зв’язку з епідемією коронавірусної інфекції не тільки дозвілля, а і навчальний процес пов’язаний з використанням гаджетів. Діти можуть знаходитись за ними необмежувальний час і мати неконтрольовану дорослими діяльність на теренах інтернету. Отже, можна сподіватися, якщо подібне опитування буде проведено в 2021 році, результати будуть ще жахливішими, як і наслідки.

Наведу деяки з них: м’язова гіпотонія, короткозорість, проблеми сухого ока, порушення пам’яті, проблеми з увагою, у молодших школярів – симптоми дефіциту уваги та гіперактивності, проблеми з хребтом. Під час використання смартфона хребет людини відчуває таке ж навантаження, якщо би на шию посадити восьмирічну дитину. Як результат – головні болі, підвищений тиск. Малорухливе життя… З ним пов’язують ожиріння, цукровий діабет II типу, серцево – судинні захворювання.

У 2011 році ВООЗ та Міжнародне агенство вивчення раку класифікувало радіовипромінювання сотових телефонів та інших бездротових пристроїв як потенційний канцероген – отже, очікуємо ще більшу захворюваність на онкологічну патологію. Ігри, сюжети з інтернету, що містять агресивну інформацію, можуть викликати перенесення агресії віртуального світу в реальний. Дитина одержує готову схему поведінки. Залежні від гаджетів ігнорують інтереси друзів, сім’ї, перекладають повсякденні турботи на плечі оточуючих, мають проблеми з навчанням. Такі підлітки відсторонюються від соціальних зв’язків.

Що можуть зробити батьки, щоб проблема залежності не торкнулася їх нащадків?

Знайомство з гаджетами дітей потрібно відтягувати. Дитині до 3 років важливо якомога більше спілкуватися з батьками, а не з маминим смартфоном. Амеріканська академія педіатрії стверджує, що користуватися електромагнітними пристроями дитина 6-18 років повинна не більше 2 годин на день. Діти 3-4 років – не більше 10 хвилин, 6-7 років – 15 хвилин. Батьки повинні привчати дитину ставитися до комп’ютера як до технічного пристрою, а не як до способу отримання емоцій.

Розробіть з дитиною вже  з дошкільного віку правила роботи з комп’ютером. Не дозволяйте дитині їсти біля нього! Обговоріть з дитиною, що ви застосуєте, якщо вона порушить домовленість. Не використовуйте комп’ютер, як засіб заохочення. Навчіть дитину планувати тривалість роботи за гаджетом, заздалегідь визначайте початок роботи та її кінець.

Дуже важливо навчити дитину правилам безпеки в інтернеті:

  • ні в якому разі не розміщувати персональну інформацію (адресу, номер телефону тощо), свої і не тільки свої відверті фото;
  • не відкривати файли, котрі прислали невідомі;
  • не додавати незнайомих до свого контакту, бо віртуальні знайомі можуть бути не тими, за кого себе видають;
  • без батьків не зустрічатися з вертуальними знайомими (кожна дванадцята дитина зустрічається з людьми, з якими познайомилась в інтернеті, а це дуже небезпечно!)

Будьте з дітьми відвертими, навчіть розповідати, якщо її хтось засмутив в мережі інтернет.

Батькам потрібно настроїти дитячій комп’ютер так, щоб дитина не могла потрапляти на небезпечні сайти (ті, що пропагандують суїциди, насилля, жорстокість, сайти порнографічного напрямку, сайти знайомств, наркосайти тощо).

Важливо, щоб те, чому батьки навчають дітей, виконували самі! Довірливі стосунки між дітьми та батьками важливіші, ніж всілякі заборони. Батьки повинні бути в курсі того, з ким і як спілкуються їхні діти. Комп’ютер має знаходитися у зоні видимості дорослих, що дає батькам змогу контролювати час користування та сферу онлайн – інтересів дитини. Привчайте її до таких форм дозвілля як спорт, гуртки, прогулянки на природі, допомога по господарству.

Психологи вважають: головна причина виникнення комп’ютерної залежності – недостатнє спілкування і взаєморозуміння з батьками, однолітками, значущими для дитини людьми.

Батьки відповідальні не тільки за здоров’я, а й за життя, долю, кар’єру дитини. Від них залежить, чи буде дитина щаслива чи нещаслива, залежна чи самодостатня у житті.


Інформаційний лист

кабінету «Клініка дружня до молоді» консультативно – діагностичної поліклініки (для дорослих та дітей) КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ» 

 Здорове харчування дитини – доказ батьківської  любові                                                  У наш час багато хвороб, котрі мають значний вплив на довготривалість життя і смертність, помолодшали. Нікто вже не дивується, коли у підлітка трапляються недитячі захворювання: інсульт, цукровий діабет IIтипу, метаболічний синдром, неалкогольна жирова хвороба печінки, гіпертонічна хвороба. Однією з причин таких хвороб є нераціональне харчування. Треба бити на сполах.

Однією з перших “ластівок”, котрі повинні зменшити  проблеми зі здоров’ям дітей                (а відповідно і всієї нації) є наказ МОЗ України №2205 від 25.09.2020р. “Про затвердження Санітарного регламенту для закладів середньої освіти”.Він набрав чинності з 01.01.2020 року. Паралельно зросли скарги дітей на нібито несмачні страви у шкільній їдальні: несолодкі пиріжки і чай, “недосолена” їжа, не дають сосиски.

Але усі ці зміни відповідають новим вимогам. Наведу деякі приклади: “При приготуванні хлібо – булочних та борошняних кулінарних виробів у тісто додається не більше 5г цукру та 0,45г солі на 100г готового продукту. Дозволено при семиденному харчуванні не більше двох порцій смаженої  їжі. Більше діти не одержують м’ясні та рибні продукти промислового виробництва (ковбаси, сосиски, рибні консерви). Зі шкільних буфетів зникли кондитерські вироби зі вмістом цукру понад 10г на 100г готової продукції, продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів, а також газовані напої. В щоденному шкільному меню повинні бути злакові, овочі, фрукти, молочні продукти, м’ясо.

Чи допоможуть ці заходи хоча б трохи покращити ситуацію зі здоров’ям дітей? Вважаю, що ні. І ось чому.

Від того чим і як харчуються у сім’ї, залежать харчові уподобання, як надалі дитина організовуватиме своє харчування.

У 2018 році проведене соціологічне дослідження в межах міжнародного проєкту. Опитано кілька тисяч підлітків щодо їхніх харчових уподобань. За даними дослідження 7,8% дітей 11 – річного віку не снідають у будні дні, а в 17 – річному віці ця частка сягає 15,6%. 42,4% опитаних вживають колу та інші шкідливі напої один та більше разів на тиждень, 41,7% учнів ніколи або тільки 1 – 2 рази  на тиждень вживають фрукти, зате солодощі – 5 – 6 разів. Більше ніж один раз на день солодощі їдять 49,8% опитаних. Щодня вживають фрукти та овочі 42,2% і 51,2% підлітків відповідно. А в раціоні дитини овочі та фрукти повинні бути 5 разів, треба , щоб дитина їла по 500 – 800г овочів та фруктів щоденно!

Фахівці вважають: відсутність повноцінного сніданку загрожує діабетом IIтипу, гіпертонією, серцево – судинними захворюваннями. Це пов’язано з коливанням цукру в крові, зниженням чутливості тканин до інсульту. На жаль, приблизно 20% опитаних мною учнів 4 – 7 класів на сніданок мають чай з булочкою чи печивом.

Зазвичай вважається: солодке сприяє підвищенню ваги. Небезпека не тільки в тому. Солодке негативно впливає на гормональну систему. Підвищується викид інсуліну. Як наслідок – збільшується рівень кортизолу, котрий викликає дисбаланс жіночих статевих гормонів, далі – ендометріоз навіть у дівчат , гормонозалежні пухлини.

Підвищується рівень жіночих статевих гормонів у юнаків та чоловіків. Амеріканські вчені з’ясували, що прихильність до солодкого в дитинстві пов’язана з функціонуванням мозку в майбутньому. Солодке затримує розумові здібності дитини. Порушення пам’яті пов’язують зі змінами мікрофлори кишківника. Солодкі газовані напої як із цукром, так і з цукрозамінниками, сприяють розвитку захворювань шлунково – кишкового тракту, цукрового діабету, алергії, крихкості кісток, руйнування зубів.

Улюблена їжа дітей – сосиски. Дослідження канадських вчених з’ясувало: вживання

усього двох сосисок на тиждень або обробленого м’яса збільшує ризик серцево – судинних захворювань і передчасної смерті. Обробленим є м’ясо, котре коптили, солили, додавали хімічні консерванти.

Україна серед європейських лідерів за поширенням ожіріння. Приблизно 58% українців старше 18 років і 1,3% дитячого населення мають зайву вагу. Цифра значно занижена. У країнах Европи 10 – 15% дітей мають надлишок маси. Ця недуга пов’язана з нераціональним харчуванням, гіподінамією, стресами, порушенням роботи ендокринної системи.

У 2016 році я робила медичний огляд школярів гімназії. Серед учнів 5 – 10 класів ожиріння чи надлишок ваги мали 6% дітей. Це значить, що кожному з них загрожує кардіоваскулярна патологія, порушення психологічної адаптації та якості життя, цукровий діабет IIтипу, атеросклероз. Якщо крім дитини зайву масу має хоча б один  із батьків, скоріше за все, у харчуванні цієї сім’ї переважають висококалорійні продукти. Надлишок всього 50 ккал на день ( а це одна шоколадка, цукерочка) призводить до збільшення маси тіла на 2кг за рік. Батьки рідко визнають ожиріння дитини як захворювання. Якщо проблема не визнана, тоді навряд чи будуть робити щось, аби допомогти дитині бути здоровою.

Ожиріння, як правило, призводить до цукрового діабету IIтипу. На нього страждає більше  мільйона українців. Хворі на цю хворобу мають ризики розвитку інфаркту, інсульту в 2 – 3 рази вищі, ніж у інших. Внаслідок ураження судин вони сліпнуть, виникають гангрени кінцівок, фінал – ампутація кінцівки.

В умовах коронавірусної епідемії нагадаю, що летальність серед хворих на цукровий діабет 7,3% проти 2% серед усіх захворівших. Кожні 15 років кількість хворих на цукровий діабет подвоюється.

Попередження дитячого ожиріння і низки хвороб, пов’язаних з нераціональним харчуванням, – один  із основних напрямків  профілактики найпоширеніших неінфекційних захворювань сучасності. Це повинні в першу чергу усвідомити батьки. Новий Санітарний регламент стане тільки дієвий, коли діти будуть навчені батьками споживати здорову їжу, коли на перервах не будуть бігати в магазин біля школи і купувати солодкі газовані напої, чіпси, сухарики, цукерки. Заборони вчителів та медичних працівників не вживати некорисну їжу будуть недієвими, якщо діти бачать, як харчуються батьки. Все починається із сім’ї…

…Нещодавно біля буфету “Тет-а-тет” зустріла дівчину 15 – 16 років, котра має вагу більше 80кг. Вона йшла з мамою, жувала пиріжок, ще один пиріжок тримала в руці. Хотілось їх зупинити і сказати мамі: “Як же тільки треба не любити свою дитину, щоб продовжувати  купувати їй пиріжки?”


Інформаційний лист кабінету «Клініка дружня до молоді» консультативно- діагностичної поліклініки (для дорослих та дітей) КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

 “Побудуємо справедливіше і здоровіше суспільство!”     ( До Всесвітнього дня здоров’я)

7 квітня Україна і ще 143 країни світу, що входять до складу Всесвітньої організації охорони здоров’я, святкує Всесвітній день здоров’я. Дата приурочена до дня прийняття статуту ВООЗ. Тоді ж на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я виникла ідея мати це свято.

Заходи дня проводяться для того, щоб люди могли зрозуміти, як багато значить здоров’я в їхньому житті. А заклади охорони здоров’я покликані вирішити питання, що їм потрібно зробити, щоб здоров’я людей ставало кращим.

На зборах ВООЗ була прийнята резолюція: присвячувати кожного року свято окремій темі, яка на той час матиме найбільше значення для суспільства.

Тема Всесвітнього дня здоров’я 2021 року така “Побудуємо більш справедливе і більш здорове суспільство.” Пандемія коронавірусної інфекції загострила ситуацію зі здоров’ям людей в усьому світі. Можливість вести здоровий спосіб життя (сюди входить раціональне харчування, адекватні фізичні навантаження та відмова від вживання нікотиновмісних продуктів: алкоголю, наркотиків), доступність до якісної медичної допомоги залежить від країни, регіону, де живе людина, а також від її статків.

Здоров’я, за визначенням ВООЗ, це – не тільки відсутність хвороб. Здоров’я – це стан повного фізичного, психічного, соціального благополуччя. І як би наші громадяни не сварили медицину та екологію, відомо, що здоров’я  залежить тільки на 10% від медицини, на 20% – від оточуючого середовища, на 20% – від спадковості і аж на 50% – від нас самих, нашого способу життя.

В Україні за 2020 рік померло 616 840 людей, і ці дані перевищили показники минулих років. Народилося всього 293 457 діточок. Візьмемо Охтирський район: народилося всього 399 дітей, померло 1195 осіб. У структурі смертності неінфекційні хвороби посідають перше місце… 2/3 з них починаються у дитинстві. Надлишок ваги спостерігаємо вже в кожного третього хлопчика і кожної п’ятої дівчинки віком від 6 до 9 років, а це в майбутньому цукровий діабет, серцево – судинні захворювання і як наслідок передчасна смерть. Харчові уподобання йдуть їз сім’ї, отже, сім’я відповідальна за довготривалість життя своїх нащадків.

50% українських підлітків мають досвід куріння, 86% вживали алкогольні вироби,             18% – пробували наркотики, це дані дитячого фонду ЮНІСЕФ.

Наркотичні залежності, з усіма витікаючими наслідками, також йдуть з дитинства, від сім’ї, оточення дитини, ставлення суспільства. А це засоби масової інформації, які рекламують алкогольні вироби тощо. Гасло Всесвітнього дня здоров’я “Побудуємо справедливе і більш здорове суспільство” гарне. Починати розбудову такого суспільства треба кожному з нас, кожній сім’ї, кожному колективу.

“Не виховуйте дітей, вони все одно будуть схожі на вас,– виховуйте себе!”(Британське прислів’я).


               Інформаційний лист кабінету «Клініка дружня до молоді» консультативно-діагностичної поліклініки (для дорослих та дітей) КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

Туберкульоз! Боротьба з цією хворбою також актуальна(До Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз – відмічається 24 березня)

Проблем зі здоров’ям у жителів України дуже багато. Останній рік багато з них одійшли нібито на другий план. Думки всіх опанував коронавірус.

А туберкульоз тим часом продовжує забирати свої жертви. Епідемічна ситуація з цією хворобою залишається напруженою. За даними МООЗ у 2019 році було зареєстровано 25237 випадків туберкульозу (йдеться і про рецидиви і про вперше зареєстровані випадки). На початок 2020 року загальна кількість людей на поточному лікуванні – близько 20000. Загалом за місяць (наприклад, лютий 2020 року) такий діагноз вперше поставлено 1642 нашим співвітчизникам. За рік маємо приблизно 20000 хворих.

Всесвітня організація охорони здоров’я переконана, що близько 25% випадків захворювання залишаються не виявленими. Кожного дня від туберкульозу в Україні помирає 10 осіб.

На Охтирщині за 2020 рік туберкульоз забрав 7 людських життів. Україна посідає друге місце в Європейському регіоні за розповсюдженням мультирезистентної форми хвороби, яка пагано піддається лікуванню навіть найсучаснішими ліками.

Нагадаю: туберкульоз – інфекційне захворювання, яке викликає мікобактерія. Хвороба передається переважно повітряно – крапельним шляхом. У 90% випадків вражаються легені,однак, можуть постраждати й інші органи.

Один хворий відкритою формою здатен заразити більше сотні людей, 10 з них захворіють. Туберкульоз – це соціальна хвороба, захворюваність залежить від рівня життя, якості харчування, матеріально – побутових умов. На сьогодні жертвою хвороби може стати будь – хто: люди з високим та низьким рівнем доходу.

За 2020 рук на облік до фтизіатрів КНП ОМР”Охтирська ЦРЛ” з приводу підступної хвороби взято 22 особи (12 з них жителі міста, 10 – сіл) – проти 19 осіб в 2019 році. Відсоток хворих, що виділяють підступні бактерії і можуть наражати кожного з нас на захворювання, склав 77%. 36,4% пацієнтів мали деструктивну форму захворювання. Важливо знати: 86,4% хворих виявлені завдяки флюорографічному обстеженню.

До медичної реформи флюорографічне обстеження проводили один раз на два роки, а представниками деяких професій – раз на рік, починаючи з 15 років. Це суворо контролювалося як працедавцями так і медичною мережею.

Зараз, за новими вимогами, вважають, що діагноз туберкульозу сімейний лікар має запідозрити за допомогою анкети. Маємо зменшення охоплення населення флюорографічним обстеженням.

У 2020 році на Охтирщині всього 18723 людини зробили флюорографію, що на 15% менше, ніж у 2019 році. А лише завдяки цьому, як деякі вважають “застарілому методові”, ми завдячуємо виявлення поряд з туберкульозом 7 випадків злоякісних пухлин легенів,79 випадків гострих пневмоній, 430 випадків інших хвороб органів грудної порожнини. Раннє і своєчасне виявлення хворих на туберкульоз, і не тільки, є необхідною умовою для повноцінного лікування, а також має вирішальне значення для попередження інфекції.

Флюографію органів грудної клітини можна пройти в поліклініці КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ» безкоштовно. Щоб не пропустити початкову стадію тубуркульозу, кожній дитині роблять туберкулінову пробу Манту раз на рік до досягнення нею 15 років. У групі ризику щодо зараження туберкульозом- кожна дитина. Контактувати з хворим вона може будь-де. Бентежить, що за 2020 рік лише 58% дітям Охтирщини проведено таке необхідне  діагностичне втручання.

Деякі батьки ігнорують запрошення сімейних лікарів зробити пробу на реакцію Манту. Люди міркують, що їх дитину  туберкульоз не стосується. Але марно. Хоча в Охтирському районі останнім часом і не було випадків туберкульозу серед дітей, але маємо тривожну інформацію: в Україні почастішали випадки тяжких форм цієї хвороби. .Щеплення від туберкульозу дитина одержує в пологовому будинку. Воно захищає  від важких форм туберкульозу:  туберкульозного менінгіту, міліарного туберкульозу. Відмовлятися від нього в наш час безглуздо.

Кожна свідома людина має бути відповідальною за своє здоров’я, за здоров’я найрідніших.А для цього перш за все треба вести здоровий спосіб життя, своєчасно обстежуватися, не ігнорувати поради лікарів.

Ганна Мучник,      Зав кабінетом «Клініка дружня до молоді»    КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»                                                    


Інформаційний лист кабінету «Клініка дружня до молоді» консультативно- діагностичної поліклініки (для дорослих та дітей) КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

   Не тільки Covid 19 – проблема сьогодення, а й ВІЛ/СНІД (До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом 1 грудня)

На сьогодні коронавірусна інфекція бентежить та жахає всіх. Про СНІД нібито забули. А даремно. Україна залишається лідером у Європі за масштабами поширення ВІЛ –інфекції. За кожен місяць 2020 року офіційно діагноз ставлять приблизно 1,5 тисячі нашим співвітчизникам, тобто п’ятидесяти людям кожного дня. І це – лише верхівка “айсбергу”.

Обстежуються на антитіла до ВІЛ донори, військовослужбовці, вагітні, хворі перед оперативним втручанням або ті, котрі мають симптоми СНІДу: втрата ваги, опортуністичні інфекції, туберкульоз тощо.

Хвороба тим і підступна, що після інфікування до десяти років більшість людей почуваються добре, а вірус руйнує імунну систему, робить її беззахисною перед бактеріями, вірусами і грибами. Сам інфікований та оточуючі його люди не дотримуються правил, що рятують життя: відповідальність в міжстатевих стосунках, уникнення випадкових статевих контактів, застосування презервативів, а також використання тільки стерильних інструментів при проведенні маніпуляцій, пов’язаних з можливим порушенням шкірних покровів або слизових оболонок ( медичні маніпуляції, манікюр, тату тощо).

На сьогодні статевий шлях передачі вірусу імунодефіциту найпоширеніший – до 70%, потім парентеральний ( через кров та нестерильні інструменти).

До 100 діточок в Україні кожного року народжуються ВІЛ – інфікованими. В разі прийому ліків, їх життя нічим не буде відрізнятися від життя неінфікованих.

Половина ВІЛ – інфікованих може не здогадуватися про проблему. Близько 40% хворих зі щойно підтвердженим діагнозом перебувають на пізніх стадіях захворювання, коли зарадити людині дуже важко.

Розповсюдженню хвороби сприяє міграція населення. У зв’язку з пандемією коронавірусної інфекції багато заробітчан повернулися додому. Військові дії на сході також спонукають людей шукати нове місце проживання, нові стосунки…

Епідемія ВІЛ – інфекції в Україні на сучасному етапі характеризується переважним ураженням осіб працездатного віку. Зростає частка вікової групи 40-50 років і старше серед нових випадків захворювання. І це не дивно.

Зі школярами та студентами проводиться просвітницька робота працівниками “Клінік дружніх до молоді” та вчителями.

В Охтирці і районі в усіх школах, а також в коледжі та ліцеї я проводила бесіди, тренінги щодо шляхів передачі ВІЛ, засобів профілактики, толерантного ставлення до  ВІЛ – інфікованих. З людьми поважного віку ніхто такої роботи не проводить. Цей контингент вже може не хвилюватися про небажану вагітність, вірить у свою неуразливість щодо ВІЛ – інфекції та хвороб, котрі передаються статевим шляхом, от і необережні. На сьогодні ВІЛ – інфікується багато соціально благополучних людей.

На кінець 2020 року на обліку в інфекціоніста КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ” перебувають з діагнозом ВІЛ – інфекція 65 хворих, з них 41 – житель міста, та 24 жителів села. По Україні таких більше 240 тисяч.

Діагноз ВІЛ можна підтвердити аналізом крові на антитіла до ВІЛ, котрі з’являються через три місяці після інфікування. Турбує те, що маємо лише поодинокі випадки, коли людина, що мала випадкові статеві контакти або користувалася спільними шприцями чи голками з будь – ким, приходить на обстеження. Для всіх повинно бути правило: “Спільне обстеження на ВІЛ – це не про недовіру до партнера/партнерки, це піклування про своє здоров’я та коханої людини”.

Тестування на ВІЛ – інфекцію в Україні є безкоштовним, воно включено до обов’язкового пакету у сімейного лікаря. Здати аналізи треба, якщо мали випадкові статеві стосунки, після використання спільних шприців, будь – яких маніпуляцій, пов’язаних з порушенням цілосності шкіри: тату, пірсінг, манікюр і ви не впевнені в стерильності інструментів, нещодавно у Вас з’явилась хвороба, яка передається статевим шляхом, займалися сексом з тим, хто міг відповісти “так”, що був в одній з перерахованих ситуацій.

Жителі міста Охтирка та району за направленням щодо обстеження мають звернутися до сімейного лікаря або до лікаря – інфекціоніста за адресою: вул.Петропавлівська, 15, кабінет 18. Консультування щодо проблеми ВІЛ – інфекції можна одержати в кабінеті “Клініка дружня до молоді” за адресою: м.Охтирка, віл.Петропавлівська, 15, телефон: 4-29-14.

Почути від лікаря: “У Вас ВІЛ – інфекція”, звісно, страшно. Але якщо діагноз поставлять своєчасно, Ви будите отримувати безкоштовно ліки, знаходитись під наглядом лікаря. В такому разі якість та довготривалість Вашого життя буде як у звичайних людей. До речі, безкоштовне лікування ВІЛ – інфекції одержують 34 пацієнти в Охтирському районі.

Зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невилікованої інфекційної хвороби регулюється ст.130 Кримінального Кодексу України, в якій зазначено: “Свідоме поставлення іншої особи в небезпеку зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби, що є небезпекою для життя людини, карається арештом на строк до трьох місяців або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років. Умисне зараження іншої особи вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби, що є небезпечною для життя людини, карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років”. Є про що замислитись… А втім, спільне обстеження на ВІЛ – це не про недовіру до партнера/партнерки, це піклування про своє здоров’я та долю й здоров’я коханої людини.

                                                      Ганна Мучник, Зав.кабінетом “Клініка дружня до молоді”    КНП ОМР “Охтирська ЦРЛ”.

                                                                                                        Ю.В.Шаповал,     лікар-інфекціоніст


Інформаційний лист кабінету «Клініка дружня до молоді» консультативно- діагностичної    поліклініки

(для дорослих та дітей) КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»

 Гірка правда сьогодення: домашнє насильство (До Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», яку проводять з 25 листопада по 10 грудня)

                        Епідемія коронавірусної інфекції внесла свої корективи до нашого повсягденного життя. Режим самоізоляції, навчання та робота в режимі онлайн сприяє гальмуванню розповсюдження covid – інфекції. Маємо і негативні сторони протиепідемічних заходів, як – то: збільшення випадків домашнього насилля з усіма  наслідками: депресії, тривожні розлади, панічні атаки, психосоматичні захворювання, збільшення вживання алкогольних напоїв та психоактивних речовин і навіть суїциди.

Вірогідність насилля вища у сім’ях, де і до карантинних заходів були конфлікти.

В усьому світі має місце зростання насильства в сім’ї, Україна – не виняток.

У порівнянні з 2019 роком кількість кримінальних справ, пов’язаних з домашнім насильством, подвоїлась. І це – лише верхівка”айсбергу”. Постраждалі не завжди звертаються до правоохоронних органів по допомогу через страх помсти або вважають побої, погрози, приниження тощо за нормальні стосунки у сім’ї.

До Охтирського відділу поліції за 10 місяців 2020 року було 295 звернень з приводу домашнього насильства проти 162 за той же період 2019 року. Частіше жертвами домашнього насильства стають жінки, хоча страждають і чоловіки. Вражає, що жертвами кривдників стають і найнезахищеніші: діти, особи старшого віку, а також люди з інвалідністю. Пандемія, фінансова незахищеність, стрес, невпевненість у завтрашнім дні призвели до посилення агресії. Кривднику не треба довго шукати жертву: вся сім’я вимушена бути вдома, от і має на кому зігнати злість та довести свою оманну значущість.

Особливо небезпечно, коли жертвами домашнього насильства стають підлітки та діти. Наслідки цього можуть бути жахливими як для тендітної психіки, так і для соматичного здоров’я.

Ніхто з батьків, звісно, не хоче, щоб їх дитина споживала та була залежна від алкоголю, наркотиків, брала участь у бійках, коїла якісь протиправні злочини. А саме це, зазвичай, стається з тими дітьми, котрих недолюбили, які були жертвами або свідками насильства у сім’ї.

Ще до коронавірусної інфекції в Україні кожна друга дитина жертва психологічного насилля, кожна третя – фізичного, кожна п’ята – сексуального.

Багато кого здивує ця статистика. Пересічні громадяни за насилля вважають тільки фізичні діяння (побиття, опіки, ляпаси, а за сексуальне – згвалтування). Це не так. Якщо дитина є свідком або об’єктом принижень, погроз, зауважено у зневажливій формі, постійної  критики – вона є жертвою психологічного насилля. Це безслідно не минає –  призводить до розвитку почуття неповноцінності, депресивним, а іноді асоціальним формам поведінки, порушенням здатності до самореалізації.

Сексуальне насилля – це  коли дорослі члени сім’ї, не стидаючись дітей, демонструють свої статеві органи, відбуваються статеві контакти при дітях, роблять їм непристойні пропозиції, мацають статеві органи дитини, змушують торкатися чужих статевих органів, фотографують оголену дитину і навіть вступають з нею у статеві контакти.

Випадки сексуального насильства замовчуються. А воно часто відбувається у сім’ях. Зазвичай, жертвами сексуального насильства є діти молодші 12 років, але найчастіше вік жертв 3-7 років. Дитина не розуміє, що коїться.

Економічне насильство –  це незадоволення основних потреб дитини, відмова чи зволікання у виплаті аліментів, повна відмова дитині в грошах, використання дитини як засобу торгу при розлученні, примушення тяжко працювати.

До Охтирського відділу поліції за 10 місяців 2020 року надійшло всього 4 повідомлення про випадки домашнього насильства стосовно дітей. Таких набагато більше.

У багатьох родинах побиття, приниження, лайка нецензурними словами вважається як дієвий спосіб “виховання”,  за нормальне спілкування.

Сімейним кривдникам хочу нагадати, що з 2019 року  діє Закон України “Про попередження насильства в сім’ї”. У ньому зазначено: особи, винні у порушенні вимог законодавства про охорону дитинства, або такі, котрі вчинили насильство в сім’ї, несуть кримінальну, або цивільно- правову відповідальність, а це вже громадські роботи на строк від ста п’ятидесяти до двохсот сорока годин або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк.

Жертвам сімейного насильства треба звертатися по допомогу до поліції, у служби в справах дітей. Конкретні юридичні поради та психологічну підтримку можна отримати, звернувшись за телефоном Національної гарячої лінії: 0800500335, за телефоном  дитячої “гарячій лінії”: 116111. Замовчування про насильство в сім’ї – це не нормально, бо воно породжує низку всіляких, іноді непоправних, бід. Це гірка правда сьогодення.

 Ганна Мучник,   Зав.кабінетом «Клініка дружня до молоді»   КНП ОМР «Охтирська ЦРЛ»