Охтирська Загальноосвітня школа №8

ЦЕ ВРЯТУЄ ВАШЕ ЖИТТЯ! (Інформація щодо безпечних укриттів)

Чорнобиль не має минулого часу

Минуло 37 років від того дня, коли Україну спіткала страшна трагедія – техногенно-екологічна катастрофа, спричинена вибухом реактора четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, яка нанесла  непоправної шкоди довкіллю та здоров’ю людей. Якби не подвиг простих людей, які, ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували нас від  подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу.
Під час виховної години «Чорнобиль не має минулого часу» учні 6 класу відтворили послідовність подій під час аварії, встановили наслідки цієї масштабної катастрофи, вшанували хвилиною мовчання пам’ять, ліквідаторів, які віддали своє життя задля порятунку тисяч інших життів.
Радіоактивна хмара, яка утворилася після вибуху та пожежі накрила як території сучасної України та сусідньої Білорусії, так і території багатьох інших країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції,  Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Заходи до річниці трагедії на Чорнобильській АЕС пройшли в усіх класах. Серед них – бесіди та години спілкування «Чорнобиль – 1986. Чорнобиль – 2022», «Радіація – невидимий ворог», «Техногенні катастрофи»,  «Сучасні радіаційні небезпеки. Запорізька АЕС. Ядерна зброя».  Під час спілкування школярі переглядали документальні фото та
відеоматеріали, фрагменти журналістських репортажів, спогади героїв-ліквідаторів наслідків аварії та тодішніх мешканців зони ураження. Чорнобильська катастрофа стала попередженням усьому людству,  наскільки крихким може бути наше майбутнє з неконтрольованою радіацією. На жаль, нинішня поведінка росії знову ставить світ на межу катастрофи, і це  треба зупинити, ці події завжди потрібно пам’ятати та в жодному разі не допустити повторення трагедії.