Охтирська Загальноосвітня школа №8

ЦЕ ВРЯТУЄ ВАШЕ ЖИТТЯ! (Інформація щодо безпечних укриттів)

Національний тиждень читання. Тиждень поезії

Із 16 до 24 березня 2024 року з метою популяризації дитячого читання проходить загальнодержавна акція «Національний тиждень читання. Тиждень поезії».

Гаслом Тижня став рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової – «Ріки незмінно течуть додому». У візуальній частині використано фрагмент однієї з картин циклу «Сни про дім» воїна, поета й художника Валерія Пузіка.

У рамках Національного тижня читання з 19 по 21 березня у класних родинах були проведені  хвилини сучасної поезії.

У 1 класі  в рамках загальнодержавної акції «Національний тиждень читання. Тиждень поезії»  у Міжнародний день «Почитай мені» діти ознайомилися з творчістю Ліни Костенко. Слухали, читали  вірші  поетеси: «Буває часом сліпну від краси», «Польові дзвіночки», «Сунички», «Соловейко застудився». «Щоденні 5. Читаю для себе» першокласники провели із саморобною збіркою «Вірші, що торкаються серця». У  Всесвітній день казки маленькі читачі ознайомилися з  казками «Казки про все на світі» Сашка Дерманського,  віршами з поетичної збірки «Бигимоти не медмеді», пограли в гру «Вірю – не вірю» та слухали голос письменника  на сторінці #ЖивіПисьменники.

Учні 2 класу також знайомилися із творчістю сучасного дитячого письменника та поета  України Сашка Дерманського. Знайомилися зі збірками поезій для діток, слухали аудіовірші, провели конкурс на краще читання та ілюстрування вірша «Теплий віршик для мами».

Для учнів 3 класу була організована поетична світлиця «Прикольні вірші Сашка Дерманського»: відбулися родинні читання, обговорення поетичних творів поета на ранковій зустрічі, ілюстрування поезій автора.

Учні 4 класу розширили знання про поезію Євгена Гуцала. Школярі познайомились з біографією автора та поезією, яку він писав для дітей. Дітвора залюбки декламувала вірші Є.Гуцала та слухала аудіовірші поета.

У рамках загальнодержавної акції «Національний тиждень читання. Тиждень поезії» учні 5-го класу доторкнулися до поетичної творчості Івана Андрусяка. Учні познайомилися з біографією літератора та з найвідомішими дитячими творами автора. Діти із задоволенням слухали, читали вірші «Знання», «Сміхота», «Сумлінна учениця», «Не кусається». Учням сподобалась творчість поета, так як більшість творів автор писав саме для дітей.

До Всесвітнього дня поезії учні 6 класу читали прекрасні твори українських митців Ірини Жиленко та Станіслава Чернілевського. Після цікавих читань-слухань разом створили ілюстрацію-колаж до віршів. Працюючи творчо, усвідомили, що поезія дає наснагу створювати щось нове, неабияк розширює світосприйняття, наповнює мову новими словами, надихає на цікаві починання.

В рамках  загальнодержавної акції «Національний тиждень читання. Тиждень поезії» та Всесвітнього дня поезії учні 7 класу взяли участь у заході «Літературні хвилинки: поезія – безсмертний дотик до душі» під час якого познайомилися з особливостями розвитку та становлення сучасної української поезії, заслухали та обговорили продекламовані вірші добре відомих та маловідомих поетів сучасності – Ліни Костенко, Галини Кирпи, Євгена Гуцала,

Миколи Сингаївського, Соломії Українець, Руслани Дудич, Марти Кархут.

У класній родині 8 класу  пройшов захід «10 хвилин сучасної поезії». Вихованці декламували вірші Ліни Костенко «Крила», Галини Кирпи «Мій ангел такий маленький», Івана Малковича «Я загубив свій ключ». Переглянули першу серію анімаційного серіалу Сашка Лірника «Моя країна – Україна». Обговорили шлях становлення сучасної української поезії, чому вона важлива, особливо, в умовах сьогодення. Також дізналися, про що пишуть сучасні автори і яка тематика стала нині популярною.

У рамках загальнодержавної акції «Національний тиждень читання. Тиждень поезії» дев’ятикласники познайомилися з творчістю Ліни Костенко. Учні слухали та обговорювали поезії «Життя іде і все без коректур…», «І все на світі треба пережити», «Не час минає, а минаєм ми…» , «Коли я буду навіть сивою…», переглянули відео про життя та творчість видатної поетеси. Діти уклали мінізбірку афоризмів та висловів Ліни Костенко. З нагоди 94-річчя учням було запропоновано долучитися до привітання письменниці на фан-сторінці мережі «Фейсбук».

Десятикласники організували класну акцію «10 хвилин сучасної поезії». Вони  підготували  повідомлення про творчість поетеси Галини  Кирпи, послухали її вірші, поділилися власними роздумами про поезію. Вони також переглянули уривок з анімаційного серіалу «Моя країна – Україна», сценарій для якого написав Сашко Лірник – автор і ведучий популярних дитячих літературних програм. Вкотре насолодилися чудовими віршами Ліни Костенко; більше дізналися про поета і видавця, директора видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га»  Івана Малковича.

Одинадцятикласники на літературній хвилинці прослухали шедевральні вірші Ліни Костенко у її виконанні та у виконанні відомих акторів. Полинули у світ краси, правди, патріотизму, адже її поезія промовляє до кожного, незалежно від статі, віку, вподобань.

Тиждень поезії видався змістовним, насиченим і цікавим.