Охтирська Загальноосвітня школа №8

ЦЕ ВРЯТУЄ ВАШЕ ЖИТТЯ! (Інформація щодо безпечних укриттів)

Мандрівка у світ професій

Світ професій – це дивовижний та захоплюючий простір, що відкривається перед школярами вже в початкових класах та триває протягом усього навчання в школі. А в дорослому житті формується остаточний вибір людини щодо її професійної зайнятості

.

Прикро, але за даними соціологічних досліджень, кожен третій випускник школи обирає майбутню професію без урахування власних здібностей, і лише третина школярів цікавиться своїм професійним майбутнім. Проблема полягає в тому, що діти не знають різноманіття професій та обирають подальшу освіту та професію, керуючись стереотипами, а не реальними фактами. За даними дослідження «Молодь України 2017» 46,4% молодих людей не відвідували жодних профорієнтаційних заходів у своєму житті.

Тому профорієнтаційній роботі з учнями приділяється належна увага.

Нещодавно першокласники нашої школи здійснили мандрівку в  чарівний світ професій. Під час цієї подорожі діти розвивали свої здібності та вміння, розгадуючи загадки про різні професії, такі як рятівник, двірник, юрист, військовий, офіціант, продавець, лікар. Вони навчилися виділяли основні ознаки цих професій та взаємодіяти у грі «Професії та їх речі», де показали свої знання про особливості роботи людей різних професій, впізнавали інструменти, що потрібні для роботи та визначали предмети, що символізують ту чи іншу професію. У грі «Що робить?», першокласники вчилися узгоджувати дії з професіями. На завершення мандрівки учні поділилися мріями про свою майбутню професію.

А ранкова зустріч «У світі професій» стала для учнів початкової школи  невеличким цікавим та пізнавальним досвідом, що допоможе їм у майбутньому зробити правильний вибір професії.

З учнями 8 класу було проведено бесіду на тему професійного самовизначення та планування кар’єри «Професії майбутнього». Протягом заняття діти досліджували професії майбутнього, з’ясовували, які навички потрібні для різних професій, визначали значення мотивації в особистісному та професійному житті людини. Під час заняття пригадали, чим подобається займатися і що, подобалось робити у дитинстві. На завершення заняття дали відповіді на питання: Як наші інтереси можуть вплинути на професію? Чи хотілось би вам працювати з людьми зі схожими на ваші інтересами? Чи допомогло вам знання власних інтересів і здібностей краще зрозуміти свої професійні орієнтири?

Дуже відповідально до цієї теми поставилися старшокласники школи. На годині спілкування, яка була присвячена майбутньому вибору професії, одинадцятикласники пояснювали, чому вибір професії є актуальною темою для кожного випускника, особливо при сучасних умовах. Майбутні випускники пригадали, за якими критеріями можна визначити, що саме ця професія має стати їхньою, з чого потрібно починати вибір професії, які головні принципи та формула вибору професії. За допомогою проведеного тестування визначили карту інтересів особистості та професійних уподобань.

Вибір майбутньої професії – то дуже важливий крок, від якого залежить доля кожного. Цьому питанню була присвячена година спілкування у 10 класі, де юнаки та юнки обговорили мотиви вибору професії, популярні й найбільш затребувані професії, очікувані найпопулярніші професії майбутнього та інші актуальні питання з цієї теми.

Протягом року серед старшокласників поширюються рекламні проспекти про навчальні заклади України та професії, які можна у них отримати, Дні відкритих дверей та олімпіади, що проводяться закладами вищої освіти. За можливості, учні беруть участь у профорієнтаційних заходах, що проводяться різними закладами професійної освіти як в нашій школі, так і на базі інших шкіл.