Охтирська Загальноосвітня школа №8

ЦЕ ВРЯТУЄ ВАШЕ ЖИТТЯ! (Інформація щодо безпечних укриттів)

Вшановуємо пам’ять загублених голодом

Щорічно в четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових голодів 1921–1923 і 1946–1947 років.

Цьогоріч на цей день випало дві сумних річниці – 100-річчя пам’яті загиблих від голоду в 2021-2023 роках та 90-річчя штучно влаштованого радянською владою голодомору в Україні у 1932-1933 років. День вшанування жертв голодоморів проходить під гаслом «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо».

Факт смерті українців від штучного голоду тривалий час приховувався.

Лише після оголошення незалежності України почалося розслідування масштабів Голодомору, який забрав мільйони життів на території України та Кубані. За оцінками Міжнародної асоціації дослідників Голодомору-геноциду, у 1932-1933 років від голоду померли 10,5 мільйона українців. Найбільше постраждали колишні Харківська і Київська області (теперішні Полтавська, Сумська, Харківська, Черкаська, Київська, Житомирська). На них припадає 52,8% загиблих. (джерело: https://suspilne.media/184495-v-ukraini-vsanovuut-pamat-zertv-golodomoriv-so-vidomo-pro-cej-den/)

У День пам’яті жертв Голодоморів українці усього світу ставлять символічні горщики з зерном, розкладають яблука, запалюють свічки біля пам’ятників і хрестів та у вікнах власних будинків у пам’ять про безвинно загиблих від голоду.

Родини учнів нашої школи також долучилися до Загальнонаціональної хвилини мовчання та Всеукраїнської акції «Запали свічку».

А напередодні з учнями були проведені тематичні заходи, під час яких школярі знайомилися з архівними документами та фото, спогадами свідків, переглядали відео, читали вірші, виготовляли символи пам’яті – квіти незабудки, здійснили віртуальну подорож до пам’ятників жертвам Голодомору у різних куточках світу.

Ми пам’ятаємо. Ми єднаємося у спільному бажанні бути вільними. І обов’язково Переможемо!