Охтирська Загальноосвітня школа №8

ЦЕ ВРЯТУЄ ВАШЕ ЖИТТЯ! (Інформація щодо безпечних укриттів)

Волонтери за покликом серця

  5 грудня Україна та світ відзначають Міжнародний день волонтера. Свято було засновано ще у 1985 році за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН. В сучасній Україні волонтерський рух розпочався в 90-х роках, а офіційно його визнали 10 грудня 2003 року постановою Кабінету Міністрів.

Сучасна історія боротьби за незалежність України доводить усім, що волонтерство – це стовідсотково покликання, прагнення щирої і високодуховної людини зробити світ кращим, допомогти кожному, хто потребує захисту і підтримки. Це потужний громадський рух, неймовірний імпульс високого добра, найшляхетніша людська діяльність.

Найбільш потужний сплеск українського волонтерства відбувся у 2014 році. Саме революція Гідності дала поштовх розвитку волонтерського руху в нинішній Україні. Люди жертвували усім: часом, грішми, часто здоров’ям і життям. Величезний тягар турбот винесли на собі волонтери у війні з російським окупантом. Волонтери добровольцями йшли на фронт, збирали допомогу, везли на передову все, що могли, починаючи зі шкарпеток і закінчуючи тепловізорами, приймали біженців, здавали кров пораненим, знаходили ліки, плели маскувальні сітки й готували вареники та борщові набори.

Зрозуміло, що останнім часом слово «волонтер» асоціюється з людьми, які допомагають армії. Але варто зазначити, що ці люди займаються різними справами. Хтось допомагає хворим, хтось піклується про тварин, інший вкладає гроші у розвиток медицини чи годує безхатченків, а хтось бере на себе дитячі будинки. Люди, які за власним бажанням допомагають іншим, отримують більше ніж грошову винагороду – вони отримують щиру подяку від світу.

Найвідомішими волонтерами в світі та Україні є Мати Тереза,  Іван Мазепа, принцеса Діана,  Анджеліна Джолі, Орландо Блум, Алла Мартинюк, Сергій Притула, Леся Литвинова, Віталій Дейнега та інші.

В Україні близько 12% населення долучається до волонтерського руху, і ця цифра потроху зростає. Щоб волонтерство приносило користь і задоволення, воно не обов’язково має займати весь наявний час. Волонтерство – це знайти те, що відгукується особисто вам та вписується у ваше життя.

Бути волонтером – це важлива і відповідальна місія. Милосердя – це милість людського серця, розуміння, м’якість, співчуття, ніжність, любов та жалісливе ставлення до людей. Це не слабкість, а сила, тому що доброта та милосердя властиві людям, які здатні прийти на допомогу.

У Міжнародний день волонтера наша школа привітала волонтерів міста, з якими давно співпрацює.

Учні також виготовили колаж «Я – волонтер» та інформаційну листівку «5 грудня – Міжнародний день волонтера», які розмістили в фойє школи.