Охтирська Загальноосвітня школа №8

ЦЕ ВРЯТУЄ ВАШЕ ЖИТТЯ! (Інформація щодо безпечних укриттів)

Біда, що зветься СНІДом

Проблема СНІДу турбує людство вже 40 років. Перші випадки захворювання на СНІД було діагностовано в 1981 році у США. Протягом двох років було з’ясовано загальну картину хвороби, виявлено її збудника – вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), розроблено методи, за допомогою яких знаходять цей вірус в організмі людини, встановлено механізм негативної дії вірусу на організм.

СНІД – це синдром набутого імунодефіциту, тобто хвороба, викликана вірусом. Віруси є збудниками багатьох хвороб, наприклад, грипу, герпесу, навіть деяких видів раку. Для своєї життєдіяльності вірус повинен проникнути в живу клітину. В разі ВІЛ – це імунна клітина людини. Від моменту зараження ВІЛ-інфекцією до вираження симптомів СНІДу може пройти понад 10 років. На початок 2021  року в Україні живуть з ВІЛ близько 270000 людей.

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. До цього дня в класних родинах нашої школи пройшли тематичні заходи «Говоримо про важливе», «Життя, які обірвав СНІД», «Що треба знати про ВІЛ/СНІД» та інші. Під час цих заходів учні вкотре говорили про особливості захворювання на СНІД, знайомилися зі статистичними даними, обговорювали шляхи зараження ВІЛ/СНІД та ситуації, які є небезпечними чи безпечними щодо інфікування цією хворобою.

Та найголовніше – школярі вкотре визначили, як запобігти інфікуванню ВІЛ, яка поведінка є безпечною.

У замітці використані матеріали з сайтів Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського” та Херсонського обласного центру громадського здоров’я.

В Україні діє Загальнонаціональна гаряча лінія з питань ВІЛ/СНІД та туберкульозу. За телефоном 0800500451 та на сайті http://helpme.com.ua можна отримати вичерпну консультацію з питань ВІЛ/СНІДу.