Охтирська Загальноосвітня школа №8

ЦЕ ВРЯТУЄ ВАШЕ ЖИТТЯ! (Інформація щодо безпечних укриттів)

Допоможемо птахам взимку

Зима – час випробувань для птахів. Але загрозу для них становить не так холод, як голод. Снігопади, заметілі, льодяні дощі стають для пернатих надважкою перешкодою у пошуках їжі. Більшість птахів не заготовляють собі корм на зиму і шукають його практично постійно, скрізь, де це можливо. На зміну комах приходять ягоди та насіння. Але запаси їжі дуже швидко виснажуються, і вони часто не можуть прогодувати зимуючих птахів. Так, взимку гине близько 80% синиць.

В ці місяці їм також дуже важко пережити короткий світловий день. За якихось 6-7 годин вони повинні не лише знайти їжу, а й засвоїти її, щоб прожити довгу зимову ніч.

Державним агентством лісових ресурсів України була ініційована загальнодержавна акція «Нагодуй птахів узимку». Допомогти птахам дуже просто, для цього потрібно їх підгодовувати, а в іншому вони самі здатні про себе подбати.

Учні нашої школи активно долучилися до даної акції. Хто виготовив нову годівничку, а в кого вона вже висить у саду чи коло вікна не перший рік.

Важливо пам’ятати, що для птахів небезпечна «людська» їжа. Солоні, смажені, консервовані, з приправами продукти, чорний хліб шкідливі для пташок.

Різні види птахів надають перевагу певному корму. Але універсальною підгодівлею для птахів будуть несмажене насіння соняшника, гарбуза, насіння кавунів, динь та огірків, просо, овес, пшениця, шматочки фруктів, крихти білого хліба. Залюбки птахи будуть клювати і шматочки жиру, сала. Потрібно тільки пам’ятати, що вони повинні бути несолоні, тому що сіль для птахів – отрута.

І ще одна порада. Пернаті з задоволенням відвідують годівниці з їжею, залишеною людьми. Там можна побачити безліч красивих і цікавих птахів і поспостерігати за їхньою поведінкою.

Пташки віддячать людям навесні, знищуючи шкідників, та розважать радісним щебетанням.