Охтирська Загальноосвітня школа №8

ЦЕ ВРЯТУЄ ВАШЕ ЖИТТЯ! (Інформація щодо безпечних укриттів)

День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

 20 лютого 2014-го розпочалася активна збройна агресія Росії проти України з переміщенням російських військових підрозділів у Криму та в районі Керченської протоки.

У лютому – березні конфлікт розвивався в Криму. Туди зайшли російські військові без розпізнавальних знаків. Війна Росії проти України почалася з Криму.

26 лютого на заклик Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної Ради Криму вийшли тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей чинити спротив російській окупації та заявили світу про цілісність України. Мітинг зібрав від 5 до 10 тисяч учасників. Наступного дня, о 5-й ранку до парламенту та уряду АРК увійшли регулярні військові формування РФ і захопили будівлі.

Саме цей день увійшов в історію України як День спротиву кримськотатарського народу російській окупації. У 2021 році урочистість набула офіційного статусу згідно з указом Президента України. Цього дня громадяни шанують героїзм та відчайдушність мешканців Криму, що не побоялися протистояти проросійським окупантам.

До 10-ої річниці кримськотатарського спротиву у школі були проведені тематичні заходи.

Учні початкової школи виконували замальовки «Синьо-жовті кольори  Криму».

Для учнів 5-11 класів були проведені інформаційні хвилинки «Крим – 2014. Початок неволі. Початок спротиву». Школярі переглядали документальні відео, знайомилися з історичними довідками про кримських  татар та сторінками героїчного спротиву мешканців окупованого Криму. Віримо, що Крим повернеться додому.

Крим – це Україна.