Охтирська Загальноосвітня школа №8

ЦЕ ВРЯТУЄ ВАШЕ ЖИТТЯ! (Інформація щодо безпечних укриттів)

Про історію геноциду кримськотатарського народу

18 травня світова спільнота вшановувала пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу, який 80 років тому радянська влада насильницьким чином виселяла з обжитих місць та рідних домівок і переміщувала на малозаселені та відсталі землі СРСР.

Із 18 по 20 травня 1944 року радянська влада виселила усіх кримських татар з рідного Криму. За офіційними даними близько 200 тисяч людей у товарних вагонах вивезли у віддалені райони Радянського Союзу. Майже половина померли дорогою або у перші роки після депортації.

Про події 80-річної давнини говорили учні 5-11 класів школи під час історичного екскурсу «Депортація кримськотатарського народу. Історія геноциду». Школярі дізналися, які злочини проти людяності вчиняла тодішня влада, провели паралелі з подіями в Криму після окупації півострова ворожими російськими військами. Діти переглянули відео, на яких своїми роздумами й спогадами діляться киримли. І, як висновок, усі усвідомили, що ми живемо спільними надіями – Крим повернеться в Україну, адже Крим – це невід’ємна частина нашої держави.