Охтирська Загальноосвітня школа №8

ЦЕ ВРЯТУЄ ВАШЕ ЖИТТЯ! (Інформація щодо безпечних укриттів)

Правила безпеки під час перебування на льоду

Катання на ковзанах – чудовий різновид зимового дозвілля. Але потрібно дотримуватися правил поведінки на льоду. Зокрема, кататися на ковзанах слід лише в перевірених та спеціально обладнаних для цього місцях.
Щоб уникнути біди, рятувальники радять наступне.

  • Вихід на лід дітям без батьків заборонено!
  • Вирушати на водойми поодинці небезпечно!
  • Не можна з’їжджати на лижах чи санчатах з крутих берегів прямо на лід.
  • Найбільш небезпечна крига – перша та остання, адже така крига надзвичайно тонка, неміцна і не витримує маси навіть маленької дитини. Ніколи не ставай на лід навесні, восени та під час зимових відлиг. У цей час крига надто тонка і може провалитися. Небезпечні місця на льоду, як правило, темніші за інші; небезпечними є каламутний, малопрозорий і білий лід.
    Для однієї людини безпечним вважається лід синюватого або зеленуватого відтінку, товщиною більшою за 7 см. Для групи людей безпечним є лід товщиною не менше, ніж 15 см. При пересуванні кількох людей треба йти один за одним на відстані.
    Перш ніж ступити на лід водоймища, дізнайся про товщину льодового покриву за допомогою довгої загостреної палиці чи іншого подібного предмета, який ти вільно можеш тримати в руці. Перевіряй міцність льоду, ударяючи 2-3 рази в одне і те саме місце якнайдалі від себе. Ніколи не перевіряй товщину льоду ударами ніг!
    Під час руху по льоду слідкуй за його поверхнею, обходь небезпечні місця та ділянки з кущами і травою. Не можна підходити до розривів льоду, ополонок, кататися біля них на ковзанах.Особливу обережність проявляй у місцях зі швидкою течією, джерелами, струмками, промоїнами та теплими стічними водами підприємств. Також слід обходити місця, вкриті товстим шаром снігу: під снігом лід завжди тонший.
    Якщо лід недостатньо міцний, негайно зупинися і повертайся назад тим же шляхом, роблячи перші кроки без відриву від його поверхні (проковзуючи кожною ногою).

У випадку, якщо все ж провалилися під лід:

  • не піддавайся паніці, утримуйся на плаву, уникаючи занурення з головою;
    клич на допомогу;
  • намагайся вилізти на лід, широко розкинувши руки, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги;
  • вибравшись на лід, перекотися і відповзай в той бік, звідки ти прийшов, де міцність льоду вже відома;
  • необхідно переодягнутися: якщо сухого одягу під руками не виявилось, треба викрутити мокрий і знову одягнути його;
  • щоб зігрітися, виконуй будь-які фізичні вправи, сховавшися в захищеному від вітру місці; можна розтертися сухою вовняною тканиною;
  • повідом рідних про ситуацію, в якій опинився, або клич на допомогу дорослих у місці, де перебуваєш.
    В екстрених ситуаціях телефонуй «101»