Охтирська Загальноосвітня школа №8

ЦЕ ВРЯТУЄ ВАШЕ ЖИТТЯ! (Інформація щодо безпечних укриттів)

День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Цього року Україна вперше приєдналася до європейської традиції розуміння дати 8 травня як Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Адже для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над злом нацизму, нагадування про світову катастрофу, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

Цими днями в Україні згадують, якою дорогою ціною далась перемога в 1945 році. Ми вшановуємо кожного, хто боровся з нацизмом, а також мирних людей, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації, дітей війни, примусових робітників.

Друга світова охопила значну частину планети. Участь у ній взяла 61 держава. Воєнні дії велися на території близько 40 країн – у Європі, північній Африці, Азії, Тихоокеанському регіоні. За різними оцінками, в тій війні загинуло від 50 до 85 мільйонів людей.

Для України Друга світова війна розпочалася 1 вересня 1939 року з нападу нацистської Німеччини на Польщу. Того дня німецька військова авіація бомбардувала Львів та інші міста. Друга світова війна для України не обмежувалася бойовими діями та окупацією її сучасної території. Українці брали участь у бойових діях на всіх воєнних театрах. Для нашого народу ця війна не лише історія перемоги над нацизмом, але також – національна трагедія.

Із Україною пов’язане і завершення війни. 2 вересня 1945 року генерал Кузьма Дерев’янко, який народився на Уманщині, від імені срср приймав беззастережну капітуляцію Японії.

Перемога над нацизмом була здобута завдяки неймовірній концентрації всіх сил, взаємодопомозі, консолідації та мобілізації суспільства, солідарності народів і повного перелаштування економічного, політичного й соціального життя в інтересах боротьби зі злом. Ця історія добре ілюструє, в який спосіб спільноти досягають важливих перемог.

Символом пам’яті про Другу світову війну з 2014 року в Україні, як і в Європі, став мак пам’яті.

Історичним подіям, що передували перемозі над нацизмом у Другій світовій війні, участі українців у визвольному рухові, історії Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років, маку як символу пам’яті та вшануванню пам’яті тих, хто героїчно віддав своє життя за звільнення Європи від нацизму, були присвячені заходи, які пройшли в класних родинах.

Серед них – покладання корзини квітів до пам’ятного знака Олексію Бересту та участь у покладанні квітів до пам’ятного знака загиблим у ІІ світовій війні охтирчанам; практичні заняття «Мак – квітка пам’яті»; інформування у Googleкласах на тему «8 травня – День пам’яті та перемоги над нацизмом»; бесіди, хвилинки пам’яті «Ніколи знову», «Пам’ятаємо. Перемагаємо».

Ми вивчаємо своє минуле, щоб мати шанс і право будувати своє майбутнє.